Videocapsule als een alternatief voor coloscopie in het darmkanker screening programma 

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Het is belangrijk om de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen, zodat mensen nog genezen kunnen worden. Daarom bestaat sinds 2014 het nationale bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland gebaseerd op het detecteren van bloed in de ontlastingstest. Deze test noemen we de FIT test (fecale immunochemische test). Indien de FIT afwijkend is, wordt de persoon verwezen voor een dikke darmonderzoek (colonoscopie). Soms is een colonoscopie niet mogelijk, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van andere ziekten, medicatiegebruik, of patiëntvoorkeuren. Dan wordt een scan van de darmen (CT-colonografie) aangeboden als alternatief. Deze scan is minder goed in het opsporen van poliepen in vergelijking met een colonoscopie en patiënten worden ook nog blootgesteld aan straling. Sinds een aantal jaren is er een bewezen effectieve, nieuwe innovatie op de markt: de videocapsule. De videocapsule is even goed in het opsporen van poliepen in vergelijking met de colonoscopie. Daarnaast ondergaan patiënten geen stralingsbelasting en is een roesje niet nodig. Ook kan de procedure plaatsvinden bij patiënten thuis. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is het evalueren van de toepasbaarheid van de videocapsule in patiënten met een afwijkende FIT vanuit het bevolkingsonderzoek darmkanker die een colonoscopie niet kunnen of willen ondergaan. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

De onderzoekers werven tenminste 100 deelnemers in de loop van 2019. Iedereen die geen colonoscopie kan of wil ondergaan wordt aangeboden om het videocapsule onderzoek te ondergaan. Aangezien deze studie in meerdere ziekenhuizen zal plaatsvinden, kan de capsule opgehaald en geslikt worden in het dichtstbijzijnde ziekenhuis om vervolgens weer naar huis te gaan. De volgende dag wordt de apparatuur opgehaald. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Hiermee hopen de onderzoekers uiteindelijk de videocapsule als regulier alternatief aan te kunnen bieden in het bestaande bevolkingsonderzoek. Het gehele project duurt 4 jaar, waarna ze verwachten de resultaten te kunnen presenteren via media, congressen en wetenschappelijke tijdschriften. 

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Videocapsule als een alternatief voor coloscopie in het darmkanker screening programma
Projectleider: Manon Spaander
Instantie: Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
Gestart in: 2018
Looptijd: 4 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Op tijd erbij

Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer