Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Nieuwe manier om risico’s in te schatten en gepersonaliseerde behandeling bij patiënten met stadium 2 darmkanker
Projectleider: Jan Paul Medema
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie AMC
Gestart in: 2014
Looptijd: 4 jaar
Status: Afgerond
Nieuwe manier om risico’s in te schatten en gepersonaliseerde behandeling bij patiënten met stadium 2 darmkanker
Het onderzoek
Het eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
In dit onderzoek is aangetoond dat er een verband bestaat tussen patiënten met darmkanker waarin specifieke veranderingen in het DNA gevonden worden en de kans op terugkeer van de tumor. In dit project hebben ze eerdere bevindingen allereerst bevestigd in een grote groep patiënten, en de relatie van deze DNA verandering met bekende subgroepen bestudeerd. Dit leverde nuttige inzichten op wat betreft het verband tussen de DNA verandering en overleving van patiënten met darmkanker.
Belangrijk hierbij is dat ze deze veranderingen ook in laboratorium-darmkanker-modellen terugvinden en daarmee de impact van deze modificaties kunnen bestuderen. Daarnaast geeft dit de mogelijkheden om behandelingen te testen die gericht zijn op het terugdraaien van deze DNA veranderingen. In dit onderzoek bleek dat blokkering van DNA verandering een sterk effect heeft op de groei van laboratorium-darmkankercellen wat vervolgens een studie met deze behandeling in darmkankerpatiënten mogelijk maakte.
In dit onderzoek hebben ze de effectiviteit van Decitabine in patiënten getest. Patiënten ontvingen deze behandeling voor de operatie waardoor ze stukjes weefsel en het operatief verwijderde materiaal konden vergelijken. Ondanks de positieve laboratorium uitslagen bleek deze behandeling zonder effect op de DNA verandering. Dit is wat zeer waarschijnlijk te verklaren door de lage dosis die ze in deze studie mochten en konden gebruiken. Toekomstige studies moeten uitwijzen of zo’n behandeling evengoed nuttig kan zijn, maar zal dan wel met hogere doses Decitabine moeten plaatsvinden.
In conclusie, deze studie heeft duidelijk inzicht opgeleverd over de relatie tussen voorspellingen van darmkankerpatiënten en de verandering van DNA in de tumorcellen, maar helaas hierop nog geen duidelijke behandeling weten te baseren.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten