Monsters en gegevens van darmkankerpatiënten opslaan voor later onderzoek

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Eerder werden de ontlastingsmonsters vanuit het bevolkingsonderzoek darmkanker en andere onderzoeken simpelweg weggegooid. En dat terwijl deze monsters heel handig zijn om verder onderzoek op uit te voeren.  

Wat is het doel van dit onderzoek?

Binnen dit OPSLAG project willen ze de waardevolle monsters en gegevens opslaan voor een breder doel. Met de monsters zullen ook andere onderzoeken plaatsvinden naar het ontstaan, de opsporing en behandeling van darmkanker en andere darmziekten. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

De projectgroep gaat de waardevolle monsters verzamelen en op een centrale plek opslaan. Hiervoor worden vriezers aangeschaft, waar de monsters in opgeslagen kunnen worden. Er zullen in totaal 40.000 testbuizen opgeslagen worden vanuit het bevolkingsonderzoek. Na afloop van het project worden ook de klinische gegevens van de deelnemers, de bevolkingsonderzoek-uitslag, coloscopie (kijkonderzoek van de darm) uitslag etc. in de databases opgenomen. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Wanneer al deze monsters op een centrale plek opgeslagen kunnen worden, kunnen onderzoekers en artsen hier altijd bij. En zijn er altijd monsters voorhanden waar studies op gedaan kunnen worden. Zo ontstaat er vanzelf een biobank die continu wordt aangevuld en waar nog lang gebruik van gemaakt kan worden. 

Het eindresultaat

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
In totaal hebben 17.611 mensen toestemming gegeven om de FIT-testbuizen (vanuit het bevolkingsonderzoek darmkanker) op te slaan in een biobank. Bij ontvangst heeft de projectgroep de buizen geregistreerd in de database en zijn de buizen opgeslagen bij -80 graden. In september 2017 hebben ze de data behorende bij de testbuizen ontvangen en hebben ze gecontroleerd of er voor alle opgeslagen testbuizen toestemming voor de biobank was gegeven. Dat bleek niet het geval voor een aantal testbuizen en die zijn alsnog vernietigd. Er is dus een mooi resultaat geboekt en er zijn veel monsters en bijbehorende data opgeslagen. Hierdoor wordt toekomstig onderzoek makkelijker gemaakt.  

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Monsters en gegevens van darmkankerpatiënten opslaan voor later onderzoek
Projectleider: Gerrit Meijer
Instantie: Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI/AVL)
Gestart in: 2016
Looptijd: 3 jaar
Status: Afgerond

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer