Het opsporen van darmkanker met een elektronische neus (eNose)

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker ter wereld. Het is belangrijk om darmkanker vroeg op te sporen. Het voortijding opsporen en verwijderen van poliepen (voorlopers van darmkanker) kan het ontwikkelen van darmkanker voorkomen. Daarnaast verbetert het (vroeg)tijdig opsporen van darmkanker de genezingskans. In Nederland worden daarom alle mensen van 55-75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Een belangrijk nadeel van de huidige ontlastingstest is dat circa 60% van de poliepen en 34% van de darmkankers worden gemist, doordat ze niet bloeden. Ook worden er mensen onterecht verwezen voor een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie), doordat ze bijvoorbeeld aambeien hebben die bloeden. Een coloscopie is een onprettig onderzoek en kan gepaard gaan met (ernstige) complicaties.

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel van het onderzoek is om te testen of een elektronische neus (eNose) gebruikt kan worden om poliepen en/of darmkanker op te sporen. Dit kunstmatige reuksysteem onderzoekt afvalstoffen in de uitgeademde lucht die specifiek zijn voor verschillende ziektes. In de toekomst zou de eNose ervoor kunnen zorgen dat meer mensen met poliepen en darmkankers opgespoord worden, zodat ze beter behandeld kunnen worden. Daarnaast zou de eNose mogelijk ook het aantal onnodige coloscopieën kunnen verminderen. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

De studie zal worden uitgevoerd in 7 ziekenhuizen in Nederland. Mensen met een bevolkingsonderzoek worden tijdens een regulier ziekenhuisbezoek gevraagd om 5 minuten in de eNose te ademen. In totaal hebben ze 1950 mensen nodig. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

De resultaten van deze studie zijn binnen 1,5-2 jaar beschikbaar. Een groot voordeel van de eNose is dat er geen expertise nodig is om de ademtesten af te nemen, waardoor het apparaat makkelijk geïmplementeerd kan worden in ons huidige zorgsysteem. 

Het Eindresultaat

De onderzoekers hebben bij 3350 deelnemers de eNose (ademtest) kunnen afnemen en bij vervolg onderzoek bij nogmaals 1088 deelnemers. De deelnemers ervaarde de test zeer positief en 96% gaf aan de test nogmaals te willen doen. Het algoritme van de pilot studie is gevalideerd, alleen willen de onderzoekers nog meer zekerheid in de nauwkeurigheid van het algoritme alvorens dit in de klinische praktijk te kunnen toepassen. Hierdoor maken ze nu gebruik van externe validatie, waardoor het algoritme in de nabije toekomst volledig zal zijn.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Het opsporen van darmkanker met een elektronische neus (eNose)
Projectleider: Peter Siersema
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie AMC
Gestart in: 2019
Looptijd: 3 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Op tijd erbij

Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer