Het onderzoeken van de eigenschappen van darmkanker patiënten die na operatie en aanvullende chemotherapie alsnog tumor DNA in hun bloed hebben, om terugkeer van ziekte te voorkomen

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Om het risico op terugkeer van darmkanker te verminderen, krijgen patiënten met stadium II darmkanker met een hoog risico en met stadium III-darmkanker na operatie aanvullende chemotherapie aangeboden. Ongeveer 50% van deze patiënten echter nooit terugkeer ontwikkelen, ook als ze de chemotherapie niet zouden krijgen. Bij 20% van de patiënten zal aanvullende chemotherapie wel een herhaling van de ziekte voorkomen en 30% zal ondanks aanvullende chemotherapie nog steeds terugkeer ontwikkelen. Als de ziekte terugkeert, is de voorspelling veel slechter dan in het vroege stadium van de ziekte. Het is belangrijk om deze laatste groep beter te begrijpen en behandelen. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het personaliseren van de aanvullende behandeling is hard nodig om de behandeling te verbeteren voor het deel van de patiënten dat ondanks de aanvullende chemotherapie terugkeer van de kanker zal krijgen. Wanneer ze meer weten over de eigenschappen van deze groep patiënten kunnen ze daar mogelijk op inspelen en terugkeer alsnog voorkomen. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

De recente ontwikkeling van circulerend tumor-DNA (ctDNA) om overgebleven tumorweefsel op te sporen, biedt de mogelijkheid om die patiënten die een hoog risico op terugkeer hebben op te sporen 

Het uiteindelijke doel is dat patiënten met ctDNA na aanvullende chemotherapie verschillende gepersonaliseerde aanvullende behandelingen krijgen. Dit om de overgebleven resten van de kanker te behandelen en terugkeer te voorkomen. Om te weten waarop de aanvullende behandelingen moeten worden gericht en welke middelen moeten worden gekozen, is eerst een beter onderzoek naar de eigenschappen van de patiënten met ctDNA na chemotherapie nodig. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Het gebruiken van specifieke eigenschappen van patiënten voor een gerichte, gepersonaliseerde aanvullende behandeling en zo de genezingspercentages verhogen. 

Tussentijdse resultaten 

Van meer dan 300 patiënten is voor en na de darmkankeroperatie bloed afgenomen voor ctDNA analyse. Daarnaast wordt tumorweefsel opgevraagd bij het laboratorium. Op dit weefsel kunnen ze aanvullend onderzoek doen. 

De deelnemende patiënten blijven de komende tijd gevolgd worden om na te gaan hoe het met ze gaat, en de gegevens over patiënt- en tumorkenmerken worden verzameld in een database. Bij de patiënten bij wie de ziekte terugkeert, zullen aanvullende onderzoeken gedaan worden.  

Samenvattend vinden ze dat de studie zeer goed verloopt. Veel andere ziekenhuizen in Nederland hebben interesse getoond in dit onderzoek. Wij verwachten binnenkort de eerste concrete resultaten te kunnen laten zien. 

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht 

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Het onderzoeken van de eigenschappen van darmkanker patiënten die na operatie en aanvullende chemotherapie alsnog tumor DNA in hun bloed hebben, om terugkeer van ziekte te voorkomen.
Projectleider: Miriam Koopman
Instantie: Universitair Medisch Centrum Utrecht
Gestart in: 2019
Looptijd: 1 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer