Genetische veranderingen en hun effect op terugkeer van darmkanker na operatie

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker leidt tot vroegere opsporing van darmkanker en verbetering van de overleving. Een operatie om het aangedane darmdeel te verwijderen is echter niet voldoende om maximale winst voor alle patiënten te bereiken. Een deel van de patiënten zal ondanks vroege behandeling toch terugkeer van ziekte hebben door uitzaaiingen in het lichaam.  

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het is van groot belang om vast te stellen welke patiënten het risico hebben op terugkeer van ziekte om behandelingsmogelijkheden met chemotherapie te verbeteren. Door gebruik te maken van de genetische kenmerken van de kankercellen lijkt de mogelijkheid zeer groot om dit te kunnen doen.  

Wat gaan de onderzoekers doen?

De techniek die tot de meest succesvolle resultaten kan leiden bestaat uit een nieuwe geavanceerde DNA sequentie analyse methodiek waarbij het gehele DNA van kankercellen in detail in kaart wordt gebracht. In dit project kan de waarde van deze techniek worden onderzocht door gebruik te maken van een unieke verzameling van gegevens en weefsels van 1.500 patiënten met darmkanker. Door de studiegroepen in te delen naar het ontstaan van ziekte-uitbreiding en het weefsel van de darmkanker van deze patiënten te vergelijken zullen patiënten met een slechtere overlevingskans kunnen worden opgespoord. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Deze uitkomst zal leiden tot verbetering van de selectie van patiënten met darmkanker voor aanvullende behandelingen en mogelijkheden bieden voor een betere en een meer gepersonaliseerde aanpak van zorg. 

Het eindresultaat

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
Er zijn 2 genen gevonden die te maken hadden met het terugkeren van de ziekte. Dit onderzoek draagt bij aan het inzicht in de biologische variatie van darmkanker. Deze bevindingen kunnen samen met de kennis opgedaan uit andere studies worden gebruikt om de ziekte-uitkomst van patiënten met darmkanker te verbeteren. Het CONNECTION-consortium heeft als doel een klinisch bruikbare tool te ontwikkelen om een hoogrisico-groep op te sporen binnen de patiënten met stadium II darmkanker. De data van het huidige project maakt onderdeel uit van dit implementatieproces.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Genetische veranderingen en hun effect op terugkeer van darmkanker na operatie
Projectleider: Jan IJzermans
Instantie: Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
Gestart in: 2013
Looptijd: 2 jaar
Status: Afgerond

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer