Fit4SurgeryTV: ouderen met darmkanker vanuit hun eigen huiskamer fit maken voor de operatie

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Jaarlijks krijgen meer dan 13.000 mensen de diagnose darmkanker, waarvan de meerderheid ouder is dan 70 jaar. Een operatie is voor deze groep vergelijkbaar met een intensieve sportprestatie en vereist dan ook een goede lichamelijke en mentale conditie. Daarnaast hechten juist ouderen veel waarde aan het behoud van hun zelfregie en hun dagelijkse gewoonten. Een geschikt programma voorafgaand aan de operatie helpt om de oudere patiënt optimaal voor te bereiden op een operatie en met behoud van zelfregie. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Dit project is een vervolg op een eerdere studie. Toen is aangetoond dat het mogelijk is om kwetsbare ouderen met darmkanker sterker te maken voor de operatie. Dit door ze, een aantal weken voorafgaand de operatie, het Fit4Surgery programma te laten volgen. Het vervolg is om het Fit4Surgery programma voor de televisie te verbeteren en nog meer af te stemmen op de doelgroep om uiteindelijk een product te ontwikkelen dat voor alle oudere patiënten met darmkanker steun kan bieden in aanloop van hun operatie.  

Wat gaan de onderzoekers doen?

Naar aanleiding van de resultaten en de feedback van de deelnemers in de eerdere studie gaan de onderzoekers een tweede versie ontwikkelen. Dit in samenwerking met programmeurs, diëtisten, oncologiefysiotherapeuten, de patiëntenorganisatie en experts. Wederom zal dit een thuisprogramma zijn dat dagelijks oefeningen, ondersteunende adviezen bij de dieetbehandeling en een beloning aanbiedt. In deze tweede versie willen ze meer gebruik maken van het sociale netwerk rondom de oudere patiënt (familie, vrienden) die tussentijds hun (digitale) steun kunnen geven. Ook zal deze versie een app/website zijn die gemakkelijk op te schalen is naar een landelijke versie. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

In deze vervolgstudie verwachten de onderzoekers de Fit4SurgeryTV nog beter en nog meer op maat te maken voor de oudere patiënt met darmkanker. Daarnaast hopen ze ook met een groter aantal patiënten aan te tonen dat Fit4SurgeryTV en dus fit zijn voor een operatie daadwerkelijk in deze groep kosteneffectief is. En daarom ook door de zorgverzekeraar vergoed zou kunnen worden.

Tussentijdse resultaten 

COVID heeft helaas voor de nodige uitdagingen gezorgd, waardoor het project langer loopt dan beoogt. De projectgroep heeft hard gewerkt om de app te realiseren en de inclusies lopen inmiddels goed.

Het eindresultaat

In dit onderzoek werd verder gewerkt aan prehabilitatie voor mensen ouder dan 60 jaar met darmkanker. Prehabilitatie is het fitter maken van patiënten, zodat zij sterker de operatie in gaan. Een operatie is heftig en wordt - zeker op deze leeftijd - gezien als een soort marathon. Hoe fitter je erin gaat, hoe meer kans je hebt om er goed uit te komen. Dat bleek ook uit dit onderzoek; de deelnemers hadden minder complicaties door dit programma via een app te volgen. Ook bij diegenen waar dat nodig was, waren de patiënten allemaal fit genoeg om na de operatie chemo aan te kunnen. Dit verhoogt de kans op overleving enorm.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Fit4SurgeryTV: ouderen met darmkanker vanuit hun eigen huiskamer fit maken voor de operatie
Projectleider: Hermien Schreurs
Instantie: Noordwest Ziekenhuis locatie Alkmaar
Gestart in: 2020
Looptijd: 1,5 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer