Fit4Surgery: Hoe krijg je ouderen op tijd fit voor een darmkankeroperatie?

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Elk jaar krijgen duizenden mensen in Nederland darmkanker. Veel van hen zijn ouder dan 65 jaar. Deze ouderen hebben soms een slechte lichamelijke conditie en zijn ondervoed. Wanneer zij een darmkankeroperatie ondergaan, is de kans op complicaties groter. Hun herstel duurt langer en de zorg wordt duurder. Daarom is het wenselijk dat deze ‘kwetsbare’ ouderen zo fit mogelijk zijn op het moment dat ze geopereerd worden. Maar hoe krijg je deze mensen op tijd fit? 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Meer spiermassa en spierkracht door beweging en gezond eten bewerkstelligen bij ouderen die een darmkankeroperatie gaan krijgen, met gebruik van de Fit4Surgery methode. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

In dit onderzoek krijgt een groep kwetsbare ouderen van boven de zeventig jaar de Fit4Surgery robot mee naar huis. Deze robot helpt hen een interactief programma te doorlopen als voorbereiding op de darmkankeroperatie. De ouderen worden een maand lang dagelijks aangemoedigd om gezond te eten (met voldoende eiwitten) en om ‘work-out’ sessies van 7 minuten te doen. Bij de start en aan het einde van het programma wordt de lichamelijke conditie, voedingstoestand en kwaliteit van leven gemeten. Ook wordt bijgehouden of de mensen het programma wel echt volgen. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

De verwachting is dat de ouderen die het programma volgen uiteindelijk fitter de darmkankeroperatie in gaan en daardoor sneller herstellen met minder complicaties. 

Het eindresultaat 

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat: 

De Fit4Surgery pilot ontwikkelde een kleine televisie die kwetsbare ouderen met darmkanker voorafgaand aan hun operatie hielp om sterker en gezonder te worden in de weken voorafgaand aan hun operatie. Met de televisie konden ouderen dagelijks oefeningen doen en kregen ze een suggestie voor een eiwitrijk ontbijt en snack. Als extra stimulans kregen patiënten na voltooiing van het programma als beloning vier kaartjes voor een dierenpark om na herstel van de operatie iets leuks te doen met kleinkinderen of vrienden. De studie toonde aan dat dit programma haalbaar is en dat ze verdere mogelijkheden voor thuistraining bij kwetsbare ouderen die geopereerd moeten worden zeker verder zouden moeten onderzoeken.  

Deze pilot maakt het mogelijk voor patiënten met darmkanker, en in het bijzonder een zeer kwetsbare groep (ouderen), een deel van de behandeling in eigen handen te nemen. Rondom een operatie kan een patiënt zich soms een speelbal van alle gebeurtenissen rondom zijn ziekte voelen en met deze pilot hebben ze gezien dat patiënten in hun eigen omgeving door middel van oefeningen en gezond eten weer vertrouwen kunnen krijgen in de kracht van hun eigen fysieke en mentale mogelijkheden. Op de lange termijn hopen ze dat prehabilitatie niet alleen leidt tot sneller herstel en minder complicaties rondom een operatie maar dat ook patiënten uiteindelijk ook blijvend gezondere gewoontes blijven houden. 

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Fit4Surgery: Hoe krijg je ouderen op tijd fit voor een darmkankeroperatie?
Projectleider: Willem Bemelman
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie AMC
Gestart in: 2017
Looptijd: 1,5 jaar
Status: Afgerond

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer