Een trainingsprogramma voor artsen om alvleesklieroperaties met ondersteuning van een robot aan te leren

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Een Whipple operatie, waarbij de kop van de alvleesklier en omliggende weefsels worden verwijderd, is de enige behandeling voor alvleesklierkanker. Deze operatie geeft vaak nog klachten na de operatie, en kan mogelijk ook leiden tot overlijden van de patiënt, met name door naadlekkages (een lek op de plaats waar de weefsels, nadat het zieke stuk is verwijderd, weer aan elkaar zijn gemaakt)Dit vraagt om nieuwe technieken en optimale training. 

De meest geavanceerde innovaties van de afgelopen jaren in minimaal ingrijpende operaties zijn 3D kijkoperaties en robotgeassisteerde technieken. Hierdoor zou een patiënt sneller moeten herstellen na de operatie. De onderzoeksgroep uit Pittsburgh is wereldwijd leider in structurele training in robotgeassisteerde Whipple operaties. Het is gebleken dat deze trainingen effect hebben op het herstel van patiënten na 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Een veilige implementatie van de robot-geassisteerde en 3D Whipple operaties in Nederland, met een bijbehorend trainingsprogramma. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

De Dutch Pancreatic Cancer Group bestaande uit alle 15 Nederlandse alvleeskliercentra bundelt de krachten door via dit project de robotgeassisteerde Whipple operatie volgens de Pittsburghmethode zo veilig mogelijk toe te passen in Nederland. Uiteindelijk biedt dit de mogelijkheid om patiënt-uitkomsten van de robotgeassisteerde operatie te vergelijken met eerder gebruikte technieken 

Het trainingsprogramma begint met 3 dagen praktische training, waarbij de coördinator langs gaat bij het centrum om de training te geven. Hierna zullen de deelnemers kennis opdoen door het bestuderen van protocollen en operatievideos. Vervolgens zal elke chirurg begeleiding krijgen op zijn/haar eigen operatiekamer voor 1 à operaties van een expert uit Pittsburgh. Tot slot zullen de patiënt gegevens van de eerste 20 robot-geassisteerde operaties van elke chirurg onderzocht worden om te bepalen hoe lang het duurt voordat chirurgen het onder de knie hebben.   

Wat zijn de verwachte resultaten?

Het is mogelijk dat 3D beelden, net als bij de robot techniek, kunnen leiden tot meer efficiënt en nauwkeuring opereren doordat de chirurg hierdoor weer diepte kan zien net als bij een open operatie. Hierdoor zullen patiënten met alvleesklierkanker beter behandeld kunnen worden. Dit verhoogt de kans op goed herstel na de operatie. 

Het eindresultaat

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat: 

Ze hebben Nederlandse chirurgen geholpen de robot-geassisteerde Whipple operatie aan te leren. Hierbij hebben ze chirurgen van 6 alvleesklier-centra getraind en lieten de eerste gestarte centra nu al zien dat de chirurgen het sneller onder de knie hebben dan verwacht. Daarnaast is ontdekt dat men met 3D camera’s voor alvleesklier kijkoperaties beter en korter kan opereren. Lang werd gedacht dat het effect van 3D camera’s klein was voor experts, maar nu blijkt dat ook experts baat hebben bij deze techniek. Dit is gunstig voor de uitkomsten en narcosetijd voor patiënten die geopereerd worden in centra die willen innoveren maar niet de kosten van een robotsysteem kunnen betalen. Bovendien blijkt dat centra, met beschikbaar budget, uitkomsten verder kunnen verbeteren met het toepassen van een robotsysteem. Daarnaast organiseerden ze in het kader van dit onderzoek jaarlijks internationale trainingsdagen voor alvleesklier chirurgen. 

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Alvleesklier
Aandoening: Alvleesklierkanker
Titel project: Een trainingsprogramma voor artsen om alvleesklieroperaties met ondersteuning van een robot aan te leren
Projectleider: Maurice Zwart
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie AMC
Gestart in: 2016
Looptijd: 1,5 jaar
Status: Afgerond

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer