Chirurgen trainen in het gebruiken van een nieuwe operatietechniek bij alvleesklierkanker

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Alvleesklierkanker heeft een zeer slechte overlevingskans: slechts 8% van de mensen is 5 jaar nadat de ziekte is vastgesteld nog in leven. Om alvleesklierkanker te kunnen genezen is een operatie in combinatie met chemotherapie de enige optie. Deze operaties leiden vaak tot een herstelperiode van meerdere maanden terwijl in deze fase chemotherapie gestart moet worden. Om de impact van een operatie te verminderen, worden voortdurend nieuwe technieken ontwikkeld, waaronder de kijkoperatieKijkoperaties worden al langere tijd uitgevoerd, maar het effect hiervan bij mensen met alvleesklierkanker is tot nu toe nog niet goed onderzocht. Wel verwachten veel chirurgen dat een kijkoperatie betere resultaten oplevert omdat mensen veel sneller herstellen en hierdoor ook mogelijk eerder met chemotherapie kunnen starten. Daarom hebben de onderzoekers een groot Europees onderzoek opgezet waarin ze de kijkoperatie gaan vergelijken met de gebruikelijke ‘open’ operatie. 

In Nederland wordt de kijkoperatie voor alvleesklierkanker nog niet vaak uitgevoerd en het is niet duidelijk of een kijkoperatie of een ‘open’ operatie de beste manier is om te behandelen. Wel gebruiken chirurgen de kijkoperatie in de behandeling van goedaardige alvleesklierziekten, waardoor zij de techniek van deze operatie inmiddels goed beheersen. Om kijkoperaties in de behandeling van alvleesklierkanker op de juiste manier toe te passen, is door Europese experts een standaard operatieprocedure samengesteld. Om deze operatie ook in Nederland goed uit te kunnen voeren, zal een masterclass moeten plaatsvinden waarin chirurgen worden getraind. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Patiënten met alvleesklierkanker beter behandelen, waardoor de overleving en kwaliteit van leven verbetert. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

Er wordt een masterclass gepland met alle Nederlandse alvleesklierchirurgen. Tijdens deze masterclass zal de kijkoperatie worden besproken en getraind. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Met deze masterclass hopen ze de toepassing en het gebruik van de kijkoperatie in de behandeling van alvleesklierkanker, en daarmee ook de zorg voor mensen met alvleesklierkanker, te verbeteren. 

Het eindresultaat

Tijdens de masterclass werd deze operatieprocedure aangeleerd aan Nederlandse chirurgen. Ten gevolge van deze masterclass zullen Nederlandse chirurgen deze procedure in hun eigen praktijk toe kunnen passen waardoor patiënten door heel Nederland de best mogelijke operatie kunnen krijgen. In het vervolg wordt deze masterclass voortgezet op jaarlijkse basis voor chirurgen uit heel Europa, om op deze manier het niveau van dit type operatie door heel Europa te verbeteren. 

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Alvleesklier
Aandoening: Alvleesklierkanker
Titel project: Chirurgen trainen in het gebruiken van een nieuwe operatietechniek bij alvleesklierkanker
Projectleider: Marc Besselink
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie AMC
Gestart in: 2018
Looptijd: 1 jaar
Status: Afgerond

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in