Michelle’s leven neemt een onverwachte wending als ze op 29-jarige leeftijd te horen krijgt dat ze darmkanker heeft

Haar verhaal begint in april 2022, wanneer ze klachten krijgt. Michelle vertelt: “We zaten in een fertiliteitstraject en in de dagen na de onderzoeken moest ik vaker naar de wc. Ik dacht dat het iets met het onderzoek te maken had, maar de gynaecoloog had daar nog nooit van gehoord, dus verwezen ze mij naar de huisarts.” Na een stressvolle periode met veel onderzoeken blijkt uit een coloscopie dat het foute boel is: “Mijn vriend belde ze al na een half uur en er werd verteld dat de arts met ons wilde spreken, het voelde meteen niet goed.”

Diagnose

Michelle en haar vriend belandden in een rollercoaster. Ze vertelt: "Je gaat van de gedachte om het leven door te geven naar de gedachte; blijf ik nog wel leven? Die switch vond ik moeilijk om te maken. Het was onwerkelijk, ik zat vol ongeloof." Er volgt een periode vol onzekerheid, een zware tijd voor Michelle. "In eerste instantie werd gedacht dat het endeldarmkanker was en dat de lymfeklieren waren aangetast. Ik zou chemo krijgen en er werd gesproken over een tijdelijke stoma." Uit pathologisch onderzoek bleken er geen uitzaaiingen te zijn. Chemotherapie was dus niet meer nodig. "Ik wilde graag die chemo. Zodat ik wist dat elke vezel in mijn lijf schoon zou worden. Ik wilde die veiligheid. Maar we hebben in overleg besloten om dat niet meer te doen”, vertelt ze. Uiteindelijk ondergaat Michelle een operatie waarbij een deel van haar darm wordt verwijderd en de rest aan de endeldarm wordt vastgezet.

De toekomst

De eerste maand is Michelle bezig met overleven. “Ik stond er niet alleen voor; iedereen was heel betrokken. De aandacht, kaarten, bloemen en cadeaus – ik leek wel jarig". Maar pas op het moment dat het rustiger werd en mensen er minder naar vroegen, kreeg ze het mentaal erg lastig. “Ik trok mezelf terug. Iedereen ging verder met het leven: trouwen, kinderen krijgen en carrière maken. Vooral het stukje over kinderen vond ik erg lastig.”

Daarnaast was er een Lynch-verdenking die een aantal weken later bevestigd werd middels DNA-onderzoek; kanker is bekend in Michelle's familie. Dit betekent dat ze levenslang onder controle blijft en dat er een kans bestaat dat ze het door kan geven. "We zijn nu bezig met een traject waarbij je embryo’s kunt testen om te zien of ze Lynch hebben. Op die manier kan het bij mij stoppen. Dat wil ik graag proberen."

De 7 signalen van darmkanker

Ken jij ze allemaal?

doe de test

Lotgenoten contact

Michelle zet zich in voor Stichting Kankerpraat. "Praten is ontzettend belangrijk, ik heb dat zelf een periode niet gedaan, dan wordt de wereld alleen maar donkerder. Als ik ook maar iemand van dezelfde leeftijd een luisterend oor kan bieden op het gebied van kanker, kanker met een kinderwens of erfelijke kanker, dan doe ik dat heel graag."

Bevolkingsonderzoek

In de toekomst hoopt Michelle dat dikke darmkanker zo vroeg mogelijk wordt ontdekt: "Mijn geluk was dat het aan het einde van de darm zat en dat ik in een vroeg stadium klachten had. Zit het aan het begin van je darm, dan krijg je veel later klachten. En jongeren worden snel weggestuurd bij de huisarts. Ik hoop dat daar meer oog voor komt en dat ze in een eerder stadium doorgestuurd worden voor een onderzoek." Michelle vindt dan ook dat doneren van levensbelang is. "Iedere diagnose die eerder gesteld kan worden betekent misschien een overlijden minder.”

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in