Quiches van volkoren bladerdeeg

Quiches: wij zijn er dol op. Lekker gevuld met verschillende groenten, eieren en meer. Helaas is veel quichedeeg gemaakt van 'wit meel', oftewel: meel waar nauwelijks meer vezels in zitten. En laten dat nu nét stoffen zijn die bijdragen aan het gezond houden van je spijsvertering. Gelukkig is er een heel verantwoord alternatief: volkoren quichedeeg. Hier dus een heerlijk vezelrijk recept voor quiches van volkoren bladerdeeg.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 pakje volkoren bladerdeeg (à 6 plakjes, biologische supermarkt)
  • 1½ courgette
  • 1 rode ui
  • 375 g cherrytomaatjes aan de tak
  • olijfolie, om te bakken
  • 3 eieren
  • 100 g Parmezaanse kaas, grof geraspt
  • 3 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
  • zwarte peper
  • 1 geitenkaasje blanc 50+ (à 125 g)

Ook nodig

  • Bakpapier
  • 4 quichevormpjes (10 x 10 cm)
quiches van volkoren bladerdeeg

Hoeveel vezels?

Wil je meer weten over de hoeveelheid vezels in je voeding? Neem een kijkje in onze vezelmeter.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Haal het bladerdeeg uit de verpakking en laat de plakjes naast elkaar uitgespreid ontdooien.
  3. Snij de courgettes in halve maantjes en de ui in halve ringen en verdeel ze samen met de tomaatjes (aan de tak) over het bakpapier. Sprenkel er wat olijfolie over en rooster de groenten ongeveer 15 minuten.
  4. Halveer 2 plakjes bladerdeeg. Vet de quichevormpjes in met een beetje olijfolie en bekleed ze met het bladerdeeg. Gebruik steeds 1½ plakje; ze mogen elkaar iets overlappen. Laat het bladerdeeg een beetje uitsteken over de rand. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  5. Haal de geroosterde groenten uit de oven. Leg 4 takjes van de tomaatjes apart, die komen bovenop de quiches.
  6. Klop de eieren los en vermeng ze met de Parmezaanse kaas, rozemarijn en de overige geroosterde groenten uit de oven. Breng op smaak met wat peper.
  7. Verdeel het mengsel over de quichevormpjes, leg de tomaatjes bovenop en verkruimel de geitenkaas erover.
  8. Bak de quiches 20-25 minuten in de oven op 200 °C.

Bron: Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in