“Eenvoudige test stelt snel diagnose voor chronische darmpatiënten"

MDL-arts Dr. Ben Witteman (ziekenhuis Gelderse Vallei), Jos Dirven (huisarts) en stichting OOGG (regionale adviesorganisatie in de zorg) werken samen aan een nieuwe ontlastingstest die spijsverteringspatiënten snel meer duidelijkheid geeft. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting.

Calprotectine-test

De nieuwe, zeer betrouwbare ontlastingstest geeft patiënten met buikpijn snel duidelijkheid of ze lastige, maar onschuldige spijsverteringsklachten hebben zoals Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), of een darmontstekingsziekte (IBD: colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn) en voor verder onderzoek naar het ziekenhuis moeten. De test is een zogeheten ‘Calprotectine-test’. De bedoeling is dat de test over enige tijd bij alle huisartsen verkrijgbaar is. De patiënt kan de test, die vergelijkbaar is met een zwangerschapstest, thuis doen en heeft na 5 minuten de uitslag. De verwachting is dat de test zorgt voor 40% minder verwijzingen naar het ziekenhuis. Een groot deel van de patiënten hoeft dan geen darmkijkonderzoek te ondergaan.

Snel duidelijkheid

Jos Dirven, huisarts en projectcoördinator van deze pilot, is erg enthousiast over de test: “Juist voor de patiënten is deze test een uitkomst. Zij lopen vaak al langere tijd rond met lastige spijsverteringsklachten en maken zich zorgen. Op deze manier kan snel worden vastgesteld of zij PDS of IBD hebben en kan ook direct worden gestart met een passende behandeling. Een groot deel van de mensen hoeft niet meer voor een  darmkijkonderzoek naar het ziekenhuis, wat voor de patiënt belastend kan zijn.”

Ben Witteman, MDL-arts en initiatiefnemer van het project, hoopt dat de test binnen afzienbare tijd landelijk beschikbaar komt voor alle huisartsen. “De test kan mensen snel geruststellen, er kan snel een diagnose worden gesteld zodat de patiënt eerder adequaat kan worden behandeld. Bovendien gaat het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis omlaag, wat een positief effect heeft op de wachtlijsten bij de MDL-arts. Daarnaast zullen de kosten in de gezondheidszorg omlaag gaan, omdat aanzienlijk minder darmkijkonderzoeken plaatsvinden.”

Dit onderzoek steunen? Doneer hier

Group 7 Created with Sketch.

Veelgestelde vragen over PDS

We ontvangen veel vragen over PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. Let op: Wij kunnen geen persoonlijke medische adviezen geven en hebben geen artsen in dienst. Voor persoonlijke vragen is het raadzaam om contact op te nemen met je (huis)arts.

bekijk de vragen en antwoorden
Doneer