Ondersteuning bieden bij vroegtijdig stoppen met alcohol na alvleesklierontsteking

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Ieder jaar worden in Nederland 16.000 mensen opgenomen met alcohol-gerelateerde ziektes, waarvan veel met acute alvleesklierontsteking door schadelijk alcoholgebruik. 

De belangrijkste risicofactor voor terugkerende en chronische alvleesklierontsteking is doorgaan met alcoholgebruik. Daarnaast ontwikkelen mensen vaker een verlittekende lever, hersenaandoeningen en kanker. Dit is van grote invloed op levensverwachting en kwaliteit van leven. Opname voor alvleesklierontsteking is een ingrijpende gebeurtenis. Hierdoor zijn mensen gemotiveerd om schadelijk alcoholgebruik te stoppen en herhaling te voorkomen. Momenteel is er in Nederland geen ondersteuningsprogramma voor stoppogingen. Artsen geven patiënten alleen advies om te stoppen met alcoholgebruik. Daarom zijn stoppogingen vaak tevergeefs en ontwikkelen mensen nieuwe alvleesklierontstekingen. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel van het gepersonaliseerde PANDA-ondersteuningsprogramma is het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik en verdere schade, zoals terugkerende alvleesklierontsteking en andere alcohol-gerelateerde gezondheidsproblemen, voorkomen.  

Wat gaan de onderzoekers doen?

De onderzoekers gaan een ondersteuningsprogramma ontwikkelen voor deze groep patiënten. In dit programma wordt een unieke samenwerking gecreëerd tussen verschillende disciplines betrokken bij verslavingszorg en alvleesklierzorg. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

De verwachting is dat dit programma bij gaat dragen aan de levensverwachting en kwaliteit van leven van deze grote doelgroep en zijn/haar directe omgeving verbeteren. Indien werkzaam, is het gepersonaliseerde PANDA-ondersteuningsprogramma te gebruiken voor andere alcohol-gerelateerde ziekten, zoals leverziekten. Hierdoor kunnen de onderzoekers mogelijk bijna de helft van alle mensen die worden opgenomen met alcohol-gerelateerde ziekte helpen. 

Tussentijdse resultaten

Momenteel is de projectgroep nog bezig met het includeren van deelnemers aan het onderzoek. Helaas is er door COVID een jaar vertraging opgelopen. Maar het projectteam is hard aan het werk om meer deelnemers te benaderen en verwachten een stijgende lijn hierin.

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Alvleesklier
Aandoening: Alvleesklierontsteking (pancreatitis)
Titel project: Ondersteuning bieden bij vroegtijdig stoppen met alcohol na alvleesklierontsteking
Projectleider: Jeanin van Hooft
Instantie: Leids Universitair Medisch Centrum
Gestart in: 2020
Looptijd: 3,5 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in