Nieuw hulpmiddel om niet alcoholische leververvetting te behandelen en op te sporen 

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Meer dan 10 biljard! Zoveel bacteriën leven er naar schatting in ons darmstelsel. Dat is maar goed ook, want ze zijn nodig om ons te helpen bij onze voedselvertering. Jammer genoeg zijn er ook “kwaadaardige” bacteriën die kunnen leiden tot de ontwikkeling van bepaalde ziektes. Bijvoorbeeld tijdens niet-alcoholische vetleverziekte (NAFLD) speelt een beschadigde darmwand en de verplaatsing van bacteriën vanuit de darm naar de lever een belangrijke rol in het ziekteproces. Eén manier waarop ons lichaam ons behoedt van de invasie van gevaarlijke bacteriën is door de aanmaak van antilichamen in de darm. Deze antilichamen kunnen de bacteriën vangen en verwijderen uit ons lichaam om ons te beschermen tegen hun schadelijke effecten 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het project heeft als doel om de rol van antilichamen in de darm tijdens vetleverziekte te onderzoeken.  

Wat gaan de onderzoekers doen?

De onderzoeker zal specifieke bacteriën identificeren die het ziekteproces in de lever kan bevorderen. Met behulp van geavanceerde technologieën, zal de onderzoeker de interactie tussen voeding, het microbioom en ontstekingsreacties in de lever karakteriseren in specifieke muismodellen voor NASH en in patiënten samples.  

Wat zijn de verwachte resultaten?

De verkregen inzichten van dit project zijn belangrijk voor nieuwe strategieën in de behandeling en vroege diagnose van vetleverziekte, en dit ten goede van de artsen, de maatschappij en in eerste instantie de leverpatiënten. 

Tussentijds resultaat

De data tot nu toe tonen aan dat zowel in patiënten met NAFLD als in drie verschillende diermodellen voor NAFLD, de hoeveelheid IgA antilichamen in de darm hoger ligt dan normaal. Hetgeen voornamelijk te wijten is aan veranderingen in de samenstelling en hoeveelheid van de darmflora (microbiota) tijdens vetleverziekte. Daarnaast konden de onderzoekers aantonen dat IgA antilichamen in de darm een beschermende functie bieden tegen NAFLD. In onze volgende studies zullen zij trachten deze IgA targets te identificeren en zo mogelijke nieuwe aangrijpingspunten voor therapie en/of diagnose te verwezenlijken.

Het eindresultaat

De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat, zowel in patiënten met NAFLD als in drie verschillende diermodellen voor NAFLD, de hoeveelheid IgA antilichamen in de dikke darm hoger ligt dan normaal. Deze verandering blijkt gerelateerd aan de samenstelling en hoeveelheid van de darmbacteriën  (microbioom) en de verandering van het eiwit (plgR) die als ‘transporter’ zorgt voor de opname van IgA in de darmen. Daarnaast is er aangetoond dat plgR een beschermende werking heeft tegen NAFLD. Muizen zonder plgR, die dus een lagere hoeveelheid antilichamen (IgA) hebben, ontwikkelden namelijk meer leverschade en ontsteking dan de controledieren. Deze resultaten ondersteunen het idee dat IgA in de darm gericht is tegen ‘gevaarlijke’ bacteriën. Tijdens NAFLD zijn deze bacteriën in grote hoeveelheden aanwezig waardoor ze een schadelijke reactie veroorzaken. In volgende studies hopen de onderzoekers deze bacteriën te identificeren en zo mogelijk nieuwe aangrijpingspunten voor therapie en diagnose mogelijk te maken.  

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Lever
Aandoening: Niet alcoholische leververvetting
Titel project: Nieuw hulpmiddel om niet alcoholische leververvetting te behandelen en op te sporen
Projectleider: Tim Hendrkx
Instantie: Maastricht Universitair Medisch Centrum
Gestart in: 2020
Looptijd: 2 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Op tijd erbij

Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer