Gepersonaliseerde blended coaching ter bevordering van een gezonde leefstijl bij mensen met (risico op) leververvetting

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Leververvetting (NAFLD) is een probleem dat bij een grote groep Nederlanders voorkomt, vaak als gevolg van “Westerse leefstijl”. Dat wil zeggen; ongezond eten en te weinig bewegen. NAFLD kan uiteindelijk tot leverfibrose en zelfs levercirrose leiden waardoor een levertransplantatie nodig kan zijn. Naast leverbeschadiging hebben mensen met NAFLD ook een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen die een levertransplantatie vanwege NAFLD hebben ondergaan, hebben hierna opnieuw een verhoogde kans op het ontwikkelen van leverbeschadiging, vaak doordat hun leefstijl en omstandigheden niet zijn aangepast na de transplantatie en ze terugvallen in oude gewoontes. Dit is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het evalueren van gepersonaliseerde, blended coaching interventie om een gezonde leefstijl te bevorderen bij patiënten met (risico op) leververvetting. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

Door groepsbijeenkomsten te combineren met online gepersonaliseerde coaching (via online-consultatie), een zogenoemde blended aanpak, kan de kwaliteit van leven worden bevorderd. Met een haalbaarheidsstudie onderzoeken ze bij een groep van 60 deelnemers (40 mensen met NAFLD en 20 mensen die levertransplantatie hebben ondergaan) of de interventie bijdraagt aan verbetering van kwaliteit van leven, zelfmanagement, en een gezondere leefstijl (specifieke voeding, beweging en overgewicht). Ook vergelijken ze de uitkomsten van de interventie groep met een groep mensen die niet deelnemen, maar wel de reguliere zorg krijgen. Als overige uitkomsten onderzoeken ze de lichamelijke verbeteringen aan de hand van signaal-stofjes. De interventie en evaluatie duurt in totaal 1 jaar.  

Wat zijn de verwachte resultaten?

Eerder heeft een dergelijke aanpak goed gewerkt bij de begeleiding van mensen met diabetes. Hierdoor kon bijvoorbeeld de hoeveelheid medicatie fors worden afgebouwd en voelden mensen zich ook beter, zowel psychisch als lichamelijk. 

Tussentijdse resultaten

Wordt nog verwacht.

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Lever
Aandoening: NASH / NAFLD
Titel project: Gepersonaliseerde blended coaching ter bevordering van een gezonde leefstijl bij mensen met (risico op) leververvetting
Projectleider: Pepijn van Empelen
Instantie: TNO
Gestart in: 2021
Looptijd: 2 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer