Orgaan: Niet aan één orgaan gerelateerd
Aandoening: Chronische buikklachten na operatie
Titel project: Een nieuwe ‘kijk’ op chronische buikklachten na operaties van het spijsverteringskanaal
Projectleider: Richard Ten Broek
Instantie: Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen
Gestart in: 2019
Looptijd: 2 jaar
Status: Lopend
Een nieuwe 'kijk' op chronische buikklachten na operaties van het spijsverteringskanaal
Het onderzoek
Het eindresultaat
Om CineMRI breder beschikbaar te maken, ontwikkelde de projectgroep hulpmiddelen voor computer ondersteunende diagnose van verklevingen. Daarvoor heeft de projectgroep twee methoden ontwikkelt.
- Beeldregistratie
De onderzoekers hebben verschillende verbeteringen aangebracht in een prototype software voor computer ondersteunende diagnose van verklevingen. Met de methode op basis van beeldregistratie kostte het bewerken van de CineMRI beelden minder tijd, omdat organen makkelijker ingetekend kunnen worden. Daarnaast kan de beweging van organen betrouwbaarder worden opgemeten. Echter, in de klinische praktijk leek dit hulpmiddel slechts een beperkt toegevoegde waarde te hebben in de diagnostiek. Vervolgens zijn de onderzoekers verdergegaan met de methode van Deep Learning. - Deep Learning
De resultaten van Deep Learning zijn veelbelovend voor klinische toepassing. Het model kan momenteel redelijk voorspellen of er sprake is van verklevingen ten opzichte van een ervaren radioloog. Door dit model verder te trainen en door te ontwikkelen kan dit systeem in de toekomst worden gebruikt in de kliniek.
De onderzoekers hebben de algoritmen om verklevingen te detecteren geïntegreerd op een online platform voor wetenschappelijk en klinische gebruik. Met behulp van dit platform kunnen CineMRI beelden worden geüpload, waarna op het platform de bewerkte beelden met detectiehulp beschikbaar worden gemaakt. Het voordeel hiervan is dat het direct beschikbaar is voor verschillende ziekenhuizen.
De onderzoekers doceren het onderwerp ‘’chronische pijn’’ in cursorisch onderwijs voor chirurgen in opleiding. Hierin komt ook de cineMRI aan bod.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten