Orgaan: Alvleesklier
Aandoening: Alvleesklierontsteking (pancreatitis)
Titel project: De rol van verteringsenzymen en proteasen bij darmischemie en alvleesklierontsteking
Projectleider: Joep Derikx
Instantie: Maastricht Universitair Medisch Centrum
Gestart in: 2015
Looptijd: 3 jaar
Status: Afgerond
De rol van verteringsenzymen en proteasen bij darmischemie en alvleesklierontsteking
Het onderzoek
Het eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
De onderzoeker heeft een aantal stofjes (markers) in het bloed gevonden van patiënten met darmischemie die zeer handig zijn bij het vroeg opsporen van deze ziekte. Daarnaast lieten ze zien welke processen in de darm van de mens plaatsvinden als ze darmischemie hebben. Ze ontdekten dat proteasen hierbij een belangrijke rol spelen en dat geneesmiddelen die deze proteasen remmen ervoor kunnen zorgen dat patiënten met darmischemie veel minder ziek worden. Het vervolgonderzoek van de onderzoeker richt zich op het toepassen van de nieuw ontdekte markers bij patiënten die met verdenking darmischemie in het ziekenhuis komen in de dagelijkse praktijk. Daarnaast geven de hoopvolle resultaten van deze geneesmiddelen-studie voor het eerst in decennia nieuwe behandelingsmogelijkheden voor patiënten met darmischemie.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten