Met suikers uit moedermelk darmontsteking bij te vroeg geborenen te lijf gaan

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers.

Oorspronkelijke titel project: Identifying novel targets for immune modulation to prevent necrotizing enterocolitis in preterm infants.
Projectleider:  Bunders, M.J. Dr. – Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
Start: 1 januari 2016 

Samenvatting

Necrotiserende enterocolitis (NEC) is een ernstige darmontsteking die vooral voorkomt bij te vroeg geboren kinderen en pasgeborenen met een laag geboortegewicht. NEC gaat gepaard met verminderde doorbloeding van de darm, waardoor delen van de darm kunnen afsterven (necrose). Er is nog geen effectieve behandelmethode voor. Wel is bekend dat de verhouding tussen de verschillende cellen van het immuunsysteem in de darmen van baby’s de gevoeligheid voor NEC kan vergroten. En het vermoeden bestaat dat bepaalde bestanddelen uit moedermelk een gunstige invloed hebben op deze verhouding. In dit onderzoek wordt uitgezocht of bestanddelen uit moedermelk inderdaad een gunstig effect hebben op de immuun-cellen in de darm, waardoor het ontstaan van NEC voorkomen kan worden.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer