Staken van protonpompremmers (PPI) door middel van een leefstijl interventie bij chronische PPI gebruikers zonder geregistreerde indicatie

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Ruim 3 miljoen patiënten in Nederland gebruiken een PPI (protonprompremmers). PPI’s worden gebruikt voor bijvoorbeeld brandend maagzuur. Eerder onderzoek toont dat de helft van de gebruikers hiervoor geen geregistreerde indicatie heeft en dat 30-60% bij een tijdelijke indicatie de PPI te lang gebruikt. Onderzoek toont dat er te weinig voorlichting is over de invloed van leefstijlfactoren op maagklachten en over de redenen en manieren om PPI’s af te bouwen. Patiënten passen zelden zelf hun leefstijl aan om hun maagklachten te verminderen. Onderhoudsbehandeling met PPIs geeft op lange termijn bijwerkingen. Het stimuleren van patiënten om leefstijlfactoren te veranderen biedt mogelijkheden het staken van PPI’s succesvoller te maken. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel van dit project is om door middel van een leefstijlinterventie het langdurig gebruik van protonpompremmers (PPI) zonder geregistreerde indicatie in de eerstelijnszorg te verminderen. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

In deze studie is het streven om 300 patiënten deel te laten nemen.  De onderzoekers identificeren in 10 gezondheidscentra/huisartspraktijken aangesloten bij het Extramural Leiden Academic Network (ELAN) in de regio Den Haag-Leiden de chronische PPI gebruikers die volgens de NHG criteria geen indicatie voor PPI’s hebben. Deze patiënten worden namens hun huisarts geïncludeerd voor de studie waarbij patiënten worden doorverwezen naar een gecombineerde leefstijlinterventie op maat gemaakt voor maagklachten. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

De studie geeft inzicht in hoeveel patiënten onterecht PPI’s gebruiken, hoeveel er bereid zijn om PPI’s te staken, welke leefstijlfactoren een rol spelen bij de geïncludeerde patiëntengroep. De verwachting is dat een leefstijlinterventie helpt om PPI gebruik te stoppen. Hierdoor maagklachten vermindert en kwaliteit van leven verbetert. En dat patiënten tevreden zijn met deze leefstijl gerichte aanpak die hun meer regie geeft over hun maagklachten met minder zorgconsumptie en zorgkosten tot gevolg. 

Tussentijdse resultaten

De studie staat in de startblokken. Momenteel worden de laatste huisartsenpraktijken geïncludeerd voor deelname aan de studie.

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht.


Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Maag
Aandoening: Maagklachten
Titel project: Staken van protonpompremmers (PPI) door middel van een leefstijl interventie bij chronische PPI gebruikers zonder geregistreerde indicatie
Projectleider: Gertrude van den Brink
Instantie: Leids Universitair Medisch Centrum
Gestart in: 2022
Looptijd: bijna 2 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer