Ondervoeding op verpleegafdelingen verbeteren door verpleegkundigen te trainen: iCORE studie

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

De eerdere CORE trial heeft aangetoond dat elektromagnetische (EM) geleide plaatsing van naso-enterale voedingssondes (Cortrak®) (deze sonde loopt via de neus, keel, slokdarm en maag tot in de dunne darmdoor getrainde endoscopieverpleegkundigen (een endoscopie is een kijkonderzoek waarbij een slang met een camera in het lichaam wordt gebracht) aan het bed van de patiënt even effectief is als de traditionele plaatsingen door MDLartsen. EM geleide plaatsing biedt voordelen op het gebied van logistiek en kosten, omdat er geen tijdrovend en belastend transport van de patiënt en de betrokkenheid van relatief dure en zeer druk bezette MDLartsenodig is. Deze voordelen kunnen mogelijk nog verder worden vergroot wanneer de plaatsing niet door endoscopieverpleegkundigen gebeurt maar door een speciaal getraind team van afdelingsverpleegkundigen. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel is om de behandeling van ondervoeding op verpleegafdelingen te verbeteren. Dit willen ze bereiken door onderzoek naar de haalbaarheid en implementatie van deze nieuwe techniek. Implementatie kan zorgen voor een kortere tijd tussen aanvraag en plaatsing van naso-enterale voedingssondes, een eerdere start van de sondevoeding en mogelijk verbetering van de patiëntervaring. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

Er wordt een trainingsbijeenkomst door endoscopie verpleegkundigen georganiseerd, voor de afdelingsverpleegkundigen. Hierbij wordt bij 25 ingrepen door een supervisor meegekeken bij de plaatsingen. Daarna starten de plaatsingen waarbij de supervisor niet meekijkt 

Wat zijn de verwachte resultaten?

De plaatsing van naso-enterale voedingssondes door afdelingsverpleegkundigen lijkt haalbaar en daarnaast is er geen verschil in het aantal complicaties verwacht. Er zal een kortere tijd zijn tussen aanvraag en plaatsing van de voedingssonde en tussen deze twee momenten in zit mogelijk een verbeterde patiëntervaring. 

Het eindresultaat

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat: 
De resultaten van deze studie waren positief. Ze hebben eerst 6 afdelingsverpleegkundigen getraind in de plaatsing van dunne-darm-sondes met behulp van deze nieuwe techniek. Ze deden de eerste 25 plaatsingen onder begeleiding. Hierna konden ze de plaatsingen zelfstandig verrichten. De onderzoekers hebben deze plaatsingen vergeleken met plaatsingen verricht door endoscopieverpleegkundigen. De plaatsingen door afdelingsverpleegkundigen waren even succesvol, en er waren minder herplaatsingen nodig vergeleken met de controlegroep. Sondevoeding werd eerder gestart: de tijd tussen aanvraag en start voeding ging van 3 uur naar 1,5 uur. De patiënt-ervaring was even goed als in de controlegroep. Het aantal gerelateerde complicaties was laag, net als in de controlegroep. 


Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Niet aan één orgaan gerelateerd
Onderwerp: Ondervoeding
Titel project: Ondervoeding op verpleegafdelingen verbeteren door verpleegkundigen te trainen: iCORE studie
Projectleider: Marc Besselink
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie AMC
Gestart in: 2016
Looptijd: 0,5 jaar
Status: Afgerond

 

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer