Het VERLICHTINGS-traject: een snellere diagnose, minder klachten en directe geruststelling voor mensen met pijn in de bovenbuik

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Ieder jaar krijgen ruim 100.000 mensen een diagnose die verband houdt met pijn in de bovenbuik. Prikkelbare Darm Syndroom, zuurbranden of galstenen zijn vaak de oorzaak. Vaak zijn er meerdere bezoeken aan een medisch specialist nodig voordat de juiste diagnose wordt gesteld, terwijl de patiënt veel pijn en onzekerheid ervaart. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is om mensen met pijn in de bovenbuik beter te kunnen informeren over de mogelijke oorzaak en behandeling van de pijn. Dit project biedt de mogelijkheid om binnen een termijn van drie jaar deze zorg in Nederland te verbeteren.   

Wat gaan de onderzoekers doen?

De onderzoeksgroep zal allereerst een analyse uitvoeren op studieresultaten die de afgelopen jaren al zijn verzameld. Het gaat om de studieresultaten van 2.334 mensen die onderzoek en behandeling hebben ondergaan van pijn in de bovenbuik. Op basis hiervan kunnen de onderzoekers een gepersonaliseerd advies geven over de beste behandeling en juiste wijze om pijn te verminderen. Deze resultaten zullen vervolgens worden omgezet in een online keuzehulp voor patiënten en een beslisregel voor artsen. Tot slot worden deze nieuwe instrumenten toegepast in de praktijk en de werking ervan getoetst. In een gerandomiseerd onderzoek worden de uitkomsten van zorg zonder deze instrumenten vergeleken met de uitkomsten van zorg na het gebruik van de instrumenten. En wordt er gekeken of de instrumenten leiden tot een snellere diagnose, minder pijn en minder onzekerheid bij de patiënt. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Er wordt verwacht dat binnen 2 jaar de online keuzehulp en de beslisregel in de praktijk gebracht kan worden. Dan zullen de eerst gebruikers al baat hebben van dit project. En op de lange termijn hopen de onderzoekers duizenden mensen te kunnen helpen met hun klachten, veel sneller dan dit nu het geval is.

Tussentijdse resultaten

Het onderzoek bij meer dan 2.000 patiënten geeft een handvat om sneller de diagnose te kunnen stellen. Ook is er meer kennis over bij welke patiënt welke interventie het beste werkt. Tot slot is duidelijk geworden dat patiënten zelf al direct kunnen starten met de behandeling van de klachten.

Een gepersonaliseerde keuzehulp voor patiënten wordt momenteel ontwikkeld. Begin 2024 start het onderzoek onder ongeveer 500 patiënten waarin de waarde van de keuzehulp met of zonder leefstijlinterventie wordt onderzocht. De vragen die in het onderzoek gesteld worden zijn: is de keuzehulp van meerwaarde voor de patiënt en leidt de keuzehulp tot minder onnodige behandelingen? 

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Maag en darmen
Aandoening: Pijn in de bovenbuik
Titel project: Het VERLICHTINGS-traject: een snellere diagnose, minder klachten en directe geruststelling voor mensen met pijn in de bovenbuik.
Projectleider: Philip de Reuver
Instantie: Radboudumc
Gestart in: 2022
Looptijd: 3 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer