ERAS-APPtimalisatie: patiënten zelf het heft in eigen handen geven rondom een dikkedarmoperatie.

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Veel Nederlanders hebben darmziekten (zoals colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn of darmkanker) waaraan ze geopereerd moeten worden. In het ziekenhuis doen ze hun best om een operatie zo veilig en goed mogelijk te laten verlopen. Het helpt om hiervoor een stappenplan te volgen. Het stappenplan begint al thuis, maar een belangrijk deel speelt zich af tijdens de opname in het ziekenhuis. Sommige ‘stappen’ voert de arts of verpleegkundige uit; maar de patiënt kan zelf ook actief bijdragen! Dan weet deze niet alleen wat er precies gebeurt, maar herstelt hij of zij naar verwachting beter en sneller.  

Wat is het doel van dit onderzoek?

Zelf het heft in handen nemen, ook als je ziek bent, kan ervoor zorgen dat je minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven. Dit gaan ze in verschillende Nederlandse ziekenhuizen onderzoeken. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

Met hulp van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) is een app ontwikkeld die helpt met dit stappenplan. De app werkt samen met een stappenteller die patiënten te leen krijgen. Wat doet deze ‘ERAS-app’ nu precies? De app informeert patiënten over wat er die dag voor hen op het programma staat, waarom, en wat ze zelf kunnen doen. Zoals wanneer ze weer normaal mogen eten, ademhalingsoefeningen moeten doen, of waarom ze medicijnen krijgen. Daarnaast registreert de app ook wat er gebeurt, zodat ze altijd makkelijk op kunnen zoeken hoe het met hen gaat. Omdat patiënten een stappenteller dragen, kan de app hen berichten sturen of ze wel actief genoeg zijn, of dat ze die dag nog wat aansporing kunnen gebruiken. Heel persoonlijk dus. Zo hebben patiënten meer en betrouwbare controle over hun herstel. 

Het ‘ERAS-APPtimalisatie project’ is een studie waarbij via loting wordt bepaald wie de app gaat gebruiken; en wie niet. Zo bepalen ze of de app zinnig is en voor iedereen beschikbaar komt. Want zinnige zorg, daar moeten ze op inzetten! 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Zelf het heft in handen nemen, ook als je ziek bent, kan ervoor zorgen dat je minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven. Zo hebben patiënten meer en betrouwbare controle over hun herstel.  

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat

De app "ERAS APPtimalisatie" geeft informatie en hersteldoelen wanneer die belangrijk zijn. Met behulp van push-meldingen (notificaties) wordt de patiënt op de hoogte gebracht als er nieuwe informatie beschikbaar is. De app werkt samen met een stappenteller waarmee er een persoonlijk opbouwschema na de operatie gemaakt wordt. Door het gebruik van de app, hebben mensen na de operatie meer bewogen en gegeten. Dit draagt bij het aan het verdere herstel. Op basis van de inzichten zal de app aangepast worden. Om vervolgens klaar te maken voor gebruik in de kliniek. De app zal vrij beschikbaar worden gesteld in de appstores. Iedereen die een darmoperatie zal moeten ondergaan, kan gebruik maken van de app. 


Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Stoma
Titel project: ERAS-APPtimalisatie: patiënten zelf het heft in eigen handen geven rondom een dikkedarmoperatie.
Projectleider: Marlies Schijven
Instantie: Amsterdam Medisch Centrum – Amsterdam
Gestart in: 2019
Looptijd: 1 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer