Wat is het?

Een echogeleide punctie is een combinatie van een echografie en een punctie. De beelden die tijdens de echogeleide punctie gemaakt worden met behulp van de echo, zorgen ervoor dat de arts goed weet op welke plek hij de punctie moet uitvoeren.

Onderzoek toegepast bij

Een echografie (echo) is een beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Verschillende soorten weefsels weerkaatsen deze golven allemaal op een andere manier. Van de teruggekaatste geluidsgolven wordt op een beeldscherm een beeld gevormd.

Een punctie is een onderzoek waarbij de arts een hapje weefsel wegneemt. Dit hapje weefsel wordt ook wel een biopt genoemd, en een punctie heet daarom ook wel ‘biopsie’. De arts brengt een holle naald via uw huid in het weefsel, waarvan hij een biopt wil hebben. Via de holle naald wordt een stukje weefsel weggezogen. Het biopt wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht. Een punctie wordt meestal gedaan met plaatselijke verdoving.

Een echogeleide punctie kan op verschillende plekken gedaan worden. Een echogeleide punctie als slokdarmonderzoek wordt meestal gedaan om slokdarmkanker vast te stellen of uit te sluiten. De diagnose kan pas met zekerheid gesteld worden als het biopt onder de microscoop is onderzocht.

Synoniemen:

  • Echogeleide biopsie
  • Punctie met behulp van een echo

Voor het onderzoek

Meestal wordt een echogeleide punctie gedaan met plaatselijke verdoving. Dit kan echter verschillen per ziekenhuis. Informeer bij jouw behandelend arts over de precieze procedure.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoekstafel. Jouw huid wordt ingesmeerd met een soort gel, die geluidsgolven goed geleidt. De arts beweegt het echoapparaat over de huid van jouw hals. Op die manier bepaalt de arts waar hij de naald in moet brengen. De punctie zelf duurt kort en kan even pijnlijk zijn.

Na het onderzoek

Je krijgt de uitslag enkele weken na de echogeleide punctie via jouw behandelend arts. De arts moet de uitslag afwachten van het microscopische onderzoek. Dan kan pas met zekerheid vastgesteld worden of er afwijkende cellen gevonden zijn. Een echogeleide punctie is een veilig onderzoek. In zeldzame gevallen ontstaan er complicaties zoals nabloeding. Als je na het onderzoek last krijgt van pijn of andere klachten, is het verstandig om contact op te nemen met jouw arts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

 

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer