Echogeleide punctie

Wat is echogeleide punctie?

Een echogeleide punctie is een combinatie van een echografie en een punctie. De beelden die tijdens de echogeleide punctie gemaakt worden met behulp van de echo, zorgen ervoor dat de arts goed weet op welke plek hij de punctie moet uitvoeren. 

Een echografie (echo) is een beeldvormend onderzoek, waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Verschillende soorten weefsels weerkaatsen deze golven allemaal op een andere manier. Van de teruggekaatste geluidsgolven wordt op een beeldscherm een beeld gevormd.

Een punctie is een onderzoek waarbij de arts een hapje weefsel wegneemt. Dit hapje weefsel wordt ook wel een biopt genoemd, en een punctie heet daarom ook wel ‘biopsie’. De arts brengt een holle naald via uw huid in het weefsel, waarvan hij een biopt wil hebben. Via de holle naald wordt een stukje weefsel weggezogen. Het biopt wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht. Een punctie wordt meestal gedaan met plaatselijke verdoving.

Een echogeleide punctie kan op verschillende plekken gedaan worden. Een echogeleide punctie als slokdarmonderzoek wordt meestal gedaan om slokdarmkanker vast te stellen of uit te sluiten. De diagnose kan pas met zekerheid gesteld worden als het biopt onder de microscoop is onderzocht.

Voor het onderzoek

Meestal wordt een echogeleide punctie gedaan met plaatselijke verdoving. Dit kan echter verschillen per ziekenhuis. Informeer bij uw behandelend arts over de precieze procedure.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Uw huid wordt ingesmeerd met een soort gel, die geluidsgolven goed geleidt. De arts beweegt het echoapparaat over de huid van uw hals. Op die manier bepaalt de arts waar hij de naald in moet brengen. De punctie zelf duurt kort en kan even pijnlijk zijn.

Na het onderzoek

U krijgt de uitslag enkele weken na de echogeleide punctie via uw behandelend arts. De arts moet de uitslag afwachten van het microscopische onderzoek. Dan kan pas met zekerheid vastgesteld worden of er afwijkende cellen gevonden zijn. Een echogeleide punctie is een veilig onderzoek. In zeldzame gevallen ontstaan er complicaties zoals nabloeding. Als u na het onderzoek last krijgt van pijn of andere klachten, is het verstandig om contact op te nemen met uw arts.

Onderzoek toegepast bij

Synoniemen

  • Echogeleide biopsie
  • Punctie met behulp van een echo

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven