Veelgestelde vragen over de spijsverteringstest

Voor wie is de spijsverteringstest bedoeld?

De test is bedoeld voor mensen zonder een onderliggende aandoening. Heb je een aandoening waarvoor speciale leefstijladviezen gelden of waardoor het ontlastingspatroon afwijkt, is de test minder geschikt. De uitleg en adviezen zijn gebaseerd op de richtlijnen goede voeding, de bewegingsrichtlijnen en de poepwijzer, die samen is opgesteld met experts uit het veld. Als je bijvoorbeeld last hebt van het Prikkelbare Darmsyndroom kunnen er adviezen tussen staan die wij stimuleren, maar jou juist klachten geven. Of dat je door een aandoening een onregelmatig lastingspatroon hebt en je hiervoor behandeld wordt.

Mocht je twijfelen of de adviezen voor jou gelden, neem dan contact op met je huisarts.

De vraag over de buikomvang gaat om als je te zwaar bent, is er ook een ondergrens?

De buikomvang is een graadmeter voor vet rondom je buik. Hoe groter de buikomtrek, hoe ongezonder. Vet rond je buik is slechter dan vet op de heupen en billen. Er bestaat voor de buikomvang geen ondergrens. Hiervoor zijn andere instrumenten, zoals je gewicht of BMI om een indicatie te geven. Ook het BMI is slechts een indicatie. Twijfel je over de gezondheid van je gewicht, neem dat contact op met je huisarts.

Ik volg speciale voedingsadviezen kan ik de test maken?

Mocht door een aandoening of leefstijl speciale voedingsadviezen volgen, dan is de test minder geschikt voor jou. De test is bedoeld voor mensen zonder een onderliggende aandoening en houdt geen rekening met speciale diëten. De uitleg en adviezen zijn gebaseerd op de richtlijnen goede voeding. Als je bijvoorbeeld last hebt van het Prikkelbare Darmsyndroom kunnen er adviezen tussen staan die wij stimuleren, maar jou juist klachten geven. Of dat je door een aandoening een onregelmatig lastingspatroon hebt en je hiervoor behandeld wordt.

Mocht je twijfelen of de adviezen voor jou gelden, neem dan contact op met je huisarts.

Mijn ontlastingspatroon is onregelmatig door een aandoening, kan ik de test dan maken?

De test is bedoeld voor mensen zonder een onderliggende aandoening. De uitleg en adviezen zijn gebaseerd op de richtlijnen goede voeding, de bewegingsrichtlijnen en de poepwijzer, die samen is opgesteld met experts uit het veld. Als je bijvoorbeeld last hebt van het Prikkelbare Darmsyndroom kunnen er adviezen tussen staan die wij stimuleren, maar jou juist klachten geven. Of dat je door een aandoening een onregelmatig lastingspatroon hebt en je hiervoor behandeld wordt.

Mocht je twijfelen of de adviezen voor jou gelden, neem dan contact op met je huisarts.

Jullie zeggen ‘’je spijsvertering vertelt je alles over gezondheid’’. Wat bedoelen jullie hiermee?

Hiermee bedoelen we dat alle onderdelen van je spijsvertering waaronder je darmen, lever en maag je kunnen vertellen hoe het met je gaat, als je ongezond eet zal je spijsvertering hierop reageren, maar dit geldt ook andersom, gevarieerde gezonde voeding zorgt voor een gezonde buik, goede ontlasting en meer energie. Daarnaast ontstaan ook veel ziektes in de spijsvertering dus het is van belang om goed voor je spijsvertering te zorgen om dit te voorkomen.

Ik had een persoonlijk advies verwacht na het invullen van de test

Het klopt dat de test geen persoonlijke uitslag geeft. We kunnen begrijpen dat je dit wel had verwacht na het invullen van de test. De reden dat wij geen gerichte adviezen kunnen geven is dat wij voorzichtig moeten zijn met conclusies. Door het invullen van deze vragen hebben wij nog steeds onvoldoende inzicht in de (persoonlijke) situatie om concrete adviezen te geven. Voor persoonlijke adviezen op het gebied van leefstijl kan je bijvoorbeeld contact opnemen met een dietist.

Hoe kan ik de uitslag van de test interpreteren?

De uitslag van de test is slechts een indicatie van de gezondheid van je spijsvertering. In de test worden vragen gesteld over voeding, beweging, ontspanning en je ontlastingspatroon. Het is geen vervanging van een bezoek aan de huisarts of dietist. Het kan je inzicht geven over hoe je nu voor je spijsvertering zorgt. Zo kan je voor jezelf bekijken of je iets wil veranderen. Of dat je al heel goed voor je spijsvertering zorgt. Ook al zorg je goed voor je spijsvertering. Het is geen garantie dat je niet ziek kan worden. Wel verklein je het risico. Voor persoonlijke adviezen op het gebied van leefstijl kan je bijvoorbeeld contact opnemen met een dietist.

Doe de spijsverteringstest

Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid.

Doe de test
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer