Beweging & het belang voor je spijsvertering

Naast voeding speelt beweging een rol in het gezond houden van je lichaam en je spijsvertering in het bijzonder. Bovendien is het erg leuk om te doen. Voor iedereen is wel een vorm van bewegen te bedenken.

Kies de activiteit die bij je past en ga ervoor. Je zult merken dat je na de beweging je een voldaan gevoel hebt en trots op jezelf kunt zijn.

Wat maakt beweging zo gezond?

Bewegen is gezond, en wel om deze zes redenen:

  1. Bewegen versnelt de bloedsomloop en zorgt dat er meer zuurstof wordt rondgepompt. Op deze manier worden allerlei processen die via het bloed plaatsvinden versneld. Zoals de opname van bepaalde voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen.
  2. Spieren gebruiken glucose (suikers) als brandstof. Beweging stimuleert deze verbranding. Daarmee reguleert beweging de bloedsuikerspiegel.
  3. Bewegen, bijvoorbeeld via lopen en springen waardoor je botten belast worden, ‘traint’ als het ware je botten en maakt ze daarmee sterker en steviger.
  4. Bewegen zorgt ervoor dat stresshormonen, zoals cortisol, sneller uit je lichaam worden gewerkt.
  5. Bij sporten maken je hersenen stoffen aan zoals endorfinen – ook wel het gelukshormoon genoemd – waardoor je je prettiger gaat voelen.
  6. Bewegen heeft bovendien effect op je spijsvertering.

Beweging houdt je vitaal, verhoogt je stofwisseling en houdt je hormoonhuishouding op peil.

Blijf in beweging

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen verspreid over meerdere dagen minimaal 150 minuten matig of zwaar intensief te bewegen. Je mag dit verdelen over meerdere dagen. Meer bewegen mag uiteraard ook! Matig intensief betekent dat je ademhaling sneller wordt dan bij rust. Dus stevig wandelen valt daar wel onder, maar slenteren niet. Of denk aan de hond uitlaten, fietsen of huishoudelijk werk. 

Daarnaast is het advies om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Spierversterkend is alles wat spierkracht kost, botversterkend is alles waarbij je springt of passen maakt. Zoals traplopen, hardlopen, fitness of krachttraining. 

Naast de 150 minuten beweging en tweemaal krachttraining per week is de volgende uitspraak misschien wel net zo belangrijk: ‘Zitten is het nieuwe roken’. Er is steeds meer bekend over de (negatieve) effecten op onze gezondheid wanneer we te lang stilzitten op een dag. Hoeveel zit jij op een dag, zowel op je werk als ’s avonds thuis? Gelukkig zijn er een aantal handige tips die je helpen wat meer af te wisselen en actieve momenten in je dag te bouwen.

Meer bewegen door de dag heen

  • Thuis
    • Wandel of fiets naar de supermarkt

    • Houd het aantal stappen bij en stel een doel op minimaal 10.000 stappen. Zie je dat het niet gaat lukken. Maak dan na het avondeten nog een wandeling.

    • Combineer je telefoon gesprek met een wandeling. Of wandel terwijl je een podcast luistert

  • Werk
    • Een opendeur. Pak vaker de trap in plaats van de lift

    • Zorg dat je ieder uur van je plaats komt. Even een minuutje staan, een rondje lopen of iets te drinken halen

    • Ga wandelen tijdens de lunch

    • Combineer een wandeling met een telefonisch gesprek met je collega

Beweging en je spijsvertering

Beweging heeft een duidelijk effect op onze spijsvertering: het stimuleert de beweging en de doorbloeding van de darm. Dit zorgt weer voor een betere toevoer van voedingsstoffen en een betere darmfunctie. Lichaamsbeweging stimuleert de knijpen duwbeweging van de darm, die nodig is voor een goede spijsvertering.

Als je niet genoeg beweegt, kunnen je darmen trager gaan werken. De ontlasting verplaatst zich dan minder makkelijk door de darm en dit kan leiden tot verstopping. Beweging kan dus verstopping tegengaan. Daarnaast is bekend dat lichaamsbeweging beschermend werkt tegen darmkanker en aandoeningen zoals divertikels. 

Uit meerdere wetenschappelijke studies zijn aanwijzingen gevonden dat lichaamsbeweging ook een positief effect heeft op ons microbioom. Welk mechanisme hierachter zit, is nog onduidelijk. Zo lijkt het erop dat lichaamsbeweging een boost geeft aan bacteriën die Butyraat (een van de eerder genoemde korte-keten-vetzuren) produceren, wat helpt bij het afbreken van voedingsvezels, en dus bij je spijsvertering.

Butyraat helpt ook om de darmwand in stand te houden en ontstekingen tegen te gaan. Het lijkt erop dat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat er een betere slijmlaag op je darmwand gecreëerd wordt, waardoor je beter beschermd wordt tegen ziekteverwekkers in de darm. Kortom: ook voor je spijsvertering is beweging super belangrijk!

Doe de spijsverteringstest

Je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid.

Doe de test
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in