Vezel-up! Van appelmuffin naar vezelrijke havermoutmuffin

Dit is misschien wel een van onze favoriete tussendoortjes: een havermout muffin met appel, die stiekem iets weg heeft van een appeltaartje. Ook heerlijk als ontbijt, overigens.

Wist je dat een gewone appelmuffin - kant-en-klaar uit de supermarkt - slechts 0,4 gram vezels bevat? Als je bedenkt dat je per dag zo'n 30 tot 40 gram vezels hebt, tikt dat dus niet echt aan. Door de muffins zelf te maken, met havermout, rozijnen, lekker veel appel en wat chiazaad, zet je al gauw 3,6 gram vezels op de teller. Handig ook om in te vriezen, voor als je doordeweeks wat minder tijd hebt...

Vezel-up! Van appelmuffin naar vezelrijke havermoutmuffin

Hier het recept voor deze vezelrijke muffins met appel, havermout en rozijnen. Lekker als ontbijt, of tussendoortje!

Ingrediënten

Voor 6 muffins 

  • 150 gram havermout
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • 1 ei
  • 1 banaan, in kleine stukjes of gepureerd
  • 100 ml melk
  • 30 gram rozijnen
  • 2 appels, in kleine stukjes
  • 1 el chiazaad

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  2. Voeg alle ingrediënten toe in een grote beslagkom en meng het door elkaar. Je kunt ervoor kiezen om de banaan alvast te pureren, voordat je het door het beslag mengt. Dit maakt de muffins nog smeuïger
  3. Verdeel het beslag over 6 grote muffin vormpjes, of over meerdere kleinere muffinvormpjes
  4. Bak de muffins in 25 minuten tot ze goudbruin zijn
  5. Even laten afkoelen, en eet smakelijk!

Vezel-up!

De oorspronkelijke muffins (kant-en-klaar uit de supermarkt) telden slechts 0,6 gram vezels per portie. De vezel-up!-variant - de muffins met havermout, appel en rozijnen, telt al gauw 3,6 gram vezels! Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels.

lees hier meer over vezels
Doneer