Gezonde pastinaakpuree
Deze pastinaakpuree is een ontzettend lekker, vezelrijk en ook nog eens makkelijk om te maken. Een goede vervanger voor aardappel(puree) als je bijvoorbeeld meer groenten wilt eten.
Glutenvrij - vegetarisch - kan lactosevrij - kan veganistisch - kan FODMAP-arm*
Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Aantal personen: 2 personen
Ingrediënten
- 200 g pastinaak
- 1 el (plantaardige) roomboter
- peper naar smaak
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl cayennepeper
Garnering
- pompoenpitten
- dille
Bereiding
- Was de pastinaak. Je kunt de pastinaak schillen, maar de schil er ook omheen laten. In de schil zitten veel vitamines en vezels.
- Snijd de pastinaak in blokken.
- Doe de pastinaak in een pan met warm water en zorg ervoor dat de pastinaak net onder staat.
- Wacht tot het water kookt, zet het gas laag en laat de pastinaak in 10 -15 min gaarkoken.
- Giet de pastinaak af bewaar een beetje kookvocht.
- Voeg de boter toe samen met de kruiden aan de pastinaak en pureer met een staafmixer tot er een zachte puree ontstaat, Als je geen staafmixer hebt, kan je ook een stamper gebruiken. Mocht de puree nog iets te dik zijn, kan je een beetje kookvocht toevoegen.
- Serveer en garneer. Eet smakelijk!
Recept aanpassen?
- Lactosevrij; gebruik plantaardige roomboter.
- Veganistisch: kies voor plantaardige roomboter.
- FODMAP-arm: gebruik kaneel met mate.
Vezels
Dit bijgerecht telt 5 gram vezels per portie. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.
*Dit recept is samengesteld met ingrediënten die meestal laag zijn in FODMAPs en mogelijk beter verdragen worden door mensen met een gevoelige buik of PDS. Echter, dit verschilt per persoon. Kijk dus goed in de ingrediëntenlijst welke producten jij wel of niet kan verdragen. Meer weten over FODMAPs? Lees hier meer over het FODMAP dieet.