Kikkererwtenstoof met aubergine

Waan jezelf in Mediterrane sferen met deze kikkererwtenstoof. Dit gerecht is erg vezelrijk, wat bijdraagt aan het gezond houden van je spijsvertering.

Glutenvrij - vegetarisch - kan lactosevrij - kan veganistisch

Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Aantal personen: 4 personen

Benodigdheden

  • braadslede of ovenschaal
  • blender of keukenmachine

Ingrediënten

  • 1 stengel bleekselderij 
  • 8 pomodori tomaten 
  • 2 wortels 
  • 3 sjalotjes 
  • 2 knoflooktenen 
  • 3 takjes tijm 
  • 1 puntpaprika 
  • 4 el olijfolie 
  • 1 flinke aubergine 
  • 1 potje harissa 
  • 2 blikjes kikkererwten, uitgelekt 
  • chilipeper 
  • 200 ml (plantaardige) Griekse yoghurt 
  • optioneel: komijnzaadjes, gemalen 
kikkererwtenstoof

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de bleekselderij in stukken. Bewaar wat groen voor de garnering. Halveer de tomaten.
  3. Leg de tomaten op hun snijkant in de braadslede en voeg de bleekselderij en wortel toe.
  4. Pel de sjalotten en halveer. Voeg samen met de knoflooktenen (met schil) en de takjes tijm bij de overige groenten in de braadslede.
  5. Leg de puntpaprika bovenop en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Plaats ca. 30 minuten in de oven.
  6. Snijd intussen de aubergine in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
  7. Verhit de overige olijfolie in een stoofpan en bak de aubergineblokjes rondom bruin.
  8. Voeg harissa en ca. 500 ml heet water toe. Kook het 15 tot 20 minuten op laag vuur.
  9. Neem de geroosterde groenten uit de oven en laat iets afkoelen.
  10. Verwijder het velletje van de paprika, evenals de binnenste zaden. Verwijder ook de takjes tijm en druk de knoflook uit zijn schil.
  11. Doe alle overgebleven ingrediënten in een blender en mix tot een mooie gladde saus.
  12. Voeg de saus bij de stoof. Voeg de kikkererwten toe en warm even mee. Breng de stoof op smaak met chilipeper.
  13. Bestrooi indien gewenst, de yoghurt met een snufje gemalen komijn.
  14. Serveer met een dot yoghurt en wat groen van de bleekselderij. Zet de overige yoghurt op tafel.

Recept aanpassen?

  • Lactosevrij: gebruik lactosevrije of plantaardige yoghurt.
  • Veganistisch: kies voor plantaardige yoghurt.

Vezels

Dit gerecht telt 14 gram vezels per portie. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Alles over vezels

Download gratis de vezelgids

download hier
✓ Al ruim 35.000 keer gedownload!