Recept voor gezonde, vegetarische lasagne

Lasagne kan je ook heel vezelrijk maken door te kiezen voor de veel vezelrijke ingrediënten. Zoals volkoren lasagne bladen en veel groenten.

Vegetarisch - kan lactosevrij - kan veganistisch - kan glutenvrij

Bereidingstijd: 30 minuten bereiden - 35 tot 40 minuten oven
Aantal personen: 4 personen

Benodigdheden

  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 10 -12 volkoren lasagnebladen
  • 2 uien
  • 2 knoflooktenen
  • 2 blikken (à 400 g) tomatenblokjes
  • 1 bosje verse basilicum
  • scheutje olijfolie
  • 1 courgette
  • 1 winterpeen
  • 100 g walnoten
  • 450 g spinazie (diepvriesblokjes)
  • 100 g (plantaardige) geraspte kaas

Bereiding

  1. Ontdooi het pak diepvriesspinazie in een pannetje of magnetron, druk het vocht er goed uit.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  3. Snipper de uien en de knoflook, verhit wat olie in een braadpan. Fruit deze twee samen gedurende 5 minuten in de olie in de braadpan.
  4. Snij de courgette in plakjes, snij de winterpeen in kleine stukken. Voeg beide groenten toe aan de braadpan en bak gedurende 3 minuten mee.
  5. Voeg de blikken tomaat toe en de peper. Breng aan de kook en laat zonder deksel op hoog vuur een kwartier lekker pruttelen.
  6. Snij op het laatst de basilicum in reepjes en roer erdoor.
  7. Hak een ons walnoten, meng deze met de ontdooide spinazie. Voeg twee schepjes tomatensaus toe aan het spinazie/walnootmengsel en houd apart.
  8. Schep wat saus in een ingevette lasagnevorm, dan pastavellen, dan het spinazie-walnotenmengsel, dan pastavellen en tot slot een laagje saus en daarop de geraspte kaas.
  9. Bak in de oven in 35-40 minuten gaar en mooi gekleurd.

Recept aanpassen? 

  • Lactosevrij: harde kazen bevatten vaak geen of heel weinig lactose, waardoor het goed te verdragen is. Of kies voor een kaas volledig vrij van lactose.
  • Glutenvrij: vervang de lasagnebladen voor de (volkoren) glutenvrije variant. De volkoren variant is vaak in biologische winkels verkrijgbaar.
  • Veganistisch: vervang de kaas door plantaardige geraspte kaas.

Vezels

Dit recept bevat 11,5 gram vezels per portie. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Alles over vezels

Download gratis de vezelgids

download hier
✓ Al ruim 35.000 keer gedownload!