De Sinterklaas klassieker, maar dan glutenvrij
Sinterklaas is weer in het land en daar horen natuurlijk pepernoten bij. Helaas kunnen mensen met coeliakie hier niet van genieten. Zij worden ziek van de gluten die in pepernoten zitten. Daarom delen we een recept voor glutenvrije pepernoten! Dit recept is iets minder ongezond dan de pepernoten uit de supermarkt, maar het blijft een lekkernij. Dus: snoep met mate. Ga jij ze proberen?
Ingrediƫnten
Voor ongeveer 50 pepernoten
- 200 g haver- of amandelmeel*
- 50 g ongezouten boter
- 70 ml plantaardige of halfvolle melk
- 1 tl vanille extract
- 2 tl speculaaskruiden
- 2 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- Voeg eventueel naar smaak ook dadels toe
* Haver- en amandelmeel bevatten van nature geen gluten, maar kunnen altijd sporen bevatten. Controleer altijd op het etiket of het product glutenvrij is.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Meng alle ingrediƫnten in een kom.
- Kneed het deeg tot een stevige deegbal. Is je deeg wat te droog? Voeg dan nog wat melk toe. Is het te nat? Voeg dan nog wat meel toe.
- Kneed van het deeg kleine balletjes.
- Verdeel de balletjes over de bakplaat met bakpapier en druk ze plat.
- Bak de pepernoten 15 - 20 minuten in de oven.
- Laat ze na het bakken goed afkoelen. Geniet ervan!
Heb je smaak te pakken? We hebben nog drie sinterklaasrecepten gemaakt. Let wel op, dit zijn geen glutenvrije baksels.