Dé basis tomatensaus voor soep, pizza en pasta
Eén keer koken, drie keer eten. Dit makkelijke, gezonde én lekkere recept van Michelle en Manon - de dames achter het boek 'Wegwijs in de voedingsjungle, gewoon gezonde voeding voor kinderen van 0 tot 9' - is een echte aanrader. Niet alleen omdat je er een snelle en verantwoorde maaltijd mee op tafel zet, maar ook omdat dit recept echt kidsproof is. Onze tip: maak een grote hoeveelheid in één keer, en vries porties in of eet het de volgende dag.
Het begint met... de basis:
Ingrediënten
- Ca. 2 eetlepels olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 1 teentje knoflook
- Een blikje tomatenpuree
- Ca. 2 theelepels Italaanse kruiden of losse kruiden (tijm, basilicum en oregano)
- Eventueel twee wortels
Bereiding voor de basis
- Bak de ui en knoflook in olie glazig en voeg de kruiden toe.
- Voeg eventueel twee gesneden wortels toe, voor extra smaak en groenten!
- Voeg een klein blikje tomatenpuree toe en bak 2 minuten op middelhoog vuur.
Na deze basis kies je uit: pastasaus, soep of pizzasaus?
Voor verse tomatensoep
- Voeg ca. 750 gram tomaten in kwarten toe (harde middenstukje verwijderen) en bak even mee.
- Voeg daarna 1 liter water en 1 bouillonblokje toe.
- Even doorkoken en gladmixen.
Tip: Iets tomatiger? Voeg meer tomaten of een blikje gepelde tomaten toe.
Voor pizzasaus
- Voeg een halve beker (ca. 100 ml) water toe, eventueel gladmixen en dan heb je pizzasaus.
Voor spaghettisaus
- Bak wat (vegetarisch) gehakt mee.
- Bak een grote zak groentemix mee (of zelf gesneden prei, paprika, wortel en/of courgette).
- Een pak of blik tomatenblokjes erbij.
- Een eetlepel groente pesto erdoor en klaar!
Tip: mix een deel van de saus glad voor de binding.
Alles over vezelsDownload gratis de vezelgids
Bron: Wegwijs in de voedingsjungle - Manon van Eijsden en Michelle van Roost