Recept voor een gezonde bietenburger

Een gezonde burger! Hoe lekker is dat? Met deze bietenburgers maak je van jouw favoriete guilty pleasure een gezonde variant. Dit recept komt uit het boek 'Eet als een expert - Party Time' van I'm a Foodie. Smullen maar!

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 200 g rode bieten, voorgekookt
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g kikkererwten (uitlekgewicht)
  • 50 g havermout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el chiazaad
  • 4 volkoren pitabroodjes of 4 volkoren bollen
  • ½ mango
  • ¼ komkommer

Saus

  • 1 avocado
  • 1 el tahin
  • 1 el limoensap
bietenburger

Vezels

Per portie telt de burger 8,8 gram vezels. Vezels zijn heel belangrijk voor het gezond houden van je spijsvertering. De aanbevolen hoeveelheid vezels ligt op 30 gram (voor vrouwen) tot 40 gram (voor mannen) per dag. Met deze burgers zet je dus al flink wat vezels op de teller!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Snijd de bieten in stukken. Snipper de ui en pers de knoflook. Doe de biet, ui, knoflook en kikkererwten in een keukenmachine en mix tot een bietenmengsel. Niet te fijn want er mogen best wat grove stukken in zitten
  3. Doe het bietenmengsel in een kom en meng dit samen met de havermout, paprikapoeder, chiazaad, peper en eventueel wat zout goed door elkaar
  4. Laat 30 minuten staan zodat de havermout het vocht goed opneemt
  5. Maak 4 burgers van het bietenmengsel
  6. Leg de burgers op de bakplaat en bak ze in 20-25 minuten gaar
  7. Snijd de pitabroodjes of volkoren bollen open
  8. Schil de mango en snij in dunne plakjes. Snijd de komkommer in schijfjes
  9. Leg de bietenburger op een pitabroodje of volkoren bol en garneer met avocadosaus, komkommer en mango

Bron: Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met I'm a Foodie

I'm a Foodie logo
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in