Werken probiotica voor je darmen? – onze mening over o.a. Kijimea

26 februari 2018

Vijf vragen over probiotica en PDS

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn goede darmbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ze kunnen bijdragen aan de balans van het microbioom (ook wel darmflora genoemd). Wanneer het microbioom uit balans is, kunnen klachten ontstaan zoals diarree. Om de balans te herstellen kunnen we onze goede bacteriën aanvullen. Probiotica kunnen daarbij een handje helpen.

De meeste probiotica zijn mengsels van verschillende bacteriesoorten. Probiotica zijn verkrijgbaar bij de drogist als pillen, capsules, poeders of drankjes. Ook zijn producten te koop die van nature goede bacteriën bevatten, zoals yoghurt en andere zuivelproducten.

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van probiotica op darmklachten en -aandoeningen. Het is nog onduidelijk welke goede bacteriën goede effecten veroorzaken en hoeveel van deze bacteriën we daarvoor hoe lang moeten innemen. Er is nog meer onderzoek nodig. In de praktijk schrijven huisartsen daarom nog niet vaak probiotica voor.

Meer informatie over probiotica vind je op onze website.

TV-programma Radar zocht uit of Kijimea een oplossing is voor PDS patiënten.

1. Wat is Kijimea?

Het middel Kijimea is een probioticum met een specifieke bacteriestam, namelijk B. bifidum MIMBb75.
De producent van Kijimea beweert dat dit probioticum effectief is bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dit is echter nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen. Er is dus geen overtuigend bewijs dat het middel Kijimea dé oplossing is voor alle mensen met PDS. Er is nog meer onderzoek nodig.

"Een probioticum dat bij de één klachten vermindert, werkt bij de ander niet."

2. Werken probiotica bij PDS?

Probiotica lijken voor sommige PDS-patiënten te werken, maar over de werkzaamheid van een specifiek probioticum dat voor elke PDS-patiënt werkt, is geen uitspraak te doen.

Sommige mensen met PDS ervaren een vermindering van klachten bij het gebruik van probiotica. Vaak hebben deze mensen klachten die gerelateerd zijn aan voeding, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Iedereen reageert anders op probiotica. Een probioticum dat bij de één klachten vermindert, hoeft bij de ander niet te werken. De tijd die nodig is om het effect van probiotica te merken, verschilt per persoon. De duur van de kuur die nodig is om het effect te behouden verschilt per probioticum en ook per persoon. Omdat iedereen anders reageert op probiotica is het verstandig om altijd met je huisarts te overleggen welke probiotica je wilt gebruiken en hoe lang.

3. Onvoldoende bewijs

Ondanks dat mensen met PDS baat kunnen hebben bij probiotica, bestaat nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat probiotica PDS-klachten verminderen. Dit komt met name door verschillen in de opzet van onderzoek. Daardoor is het niet duidelijk welke bacteriesoorten van invloed zijn op welke klachten. Daarnaast reageert iedereen anders op probiotica. Dit komt omdat ons microbioom net zo uniek is als onze vingerafdruk. Dat maakt het moeilijk om goed onderzoek te doen. Uit onderzoek is wél gebleken dat probiotica veilig te gebruiken zijn voor mensen met PDS.

"Omdat iedereen anders reageert op probiotica is het verstandig om altijd met je huisarts te overleggen welke probiotica je wilt gebruiken en hoe lang."

4. Wat vinden wij van Kijimea?

Probiotica kan bij sommige mensen met PDS helpen de klachten te vermninderen. Er is echter onvoldoende bewijs dat een bepaald middel dé oplossing is voor alle mensen met PDS. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) is van mening dat dit ook geldt voor een middel als Kijimea.

Daarnaast stelt Kijimea dat PDS wordt veroorzaakt door een beschadigde darmwand. Dit is echter (nog) niet als oorzaak van PDS aangetoond.

5. Ervaringen en advies?

Omdat sommige mensen met PDS baat kunnen hebben bij probiotica, kun je altijd met je arts bespreken of je het kunt uitproberen. Je kunt ook overleggen welk soort probioticum je dan kunt nemen. De MLDS kan geen persoonlijk advies geven over probiotica of welke soort het meeste geschikt is.

Vragen?

Voor vragen en advies kun je het beste terecht bij je eigen (huis)arts. Ook kun je voor ervaringen van mensen met PDS (en mogelijk ook met Kijimea) terecht bij de patiëntenvereniging voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom: www.pdsb.nl.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in