Steeds dichter bij behandelingsstrategie voor ontstekingsziekten

6 oktober 2020

Hoopgevende tussentijdse resultaten voor TIMID-studie

Ons afweersysteem beschermt ons tegen een groot aantal ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen of bijvoorbeeld schadelijke stoffen. Wanneer we met een ziekteverwekker in aanraking zijn geweest, zijn we vervolgens langere tijd beschermd. Oftewel: we zijn immuun geworden. Ons afweersysteem herkent de schadelijke indringer en kan deze snel en effectief tegengaan. Dat is een heel mooie eigenschap van het afweersysteem. Maar wat als het afweersysteem ongevaarlijke stoffen, of zelfs het eigen lichaam als ‘gevaarlijke indringer’ ziet, en zich ertegen keert? Bij patiënten met spijsverteringsaandoeningen zoals chronische darmonstekingsziekten (IBD) of coeliakie is dit het geval. Bij mensen met de ziekte van Crohn leidt een chronische immuunreactie tegen de normaal voorkomende darmbacteriën bijvoorbeeld tot een ontsteking en ziekte in de darm. Bij coeliakie reageert het afweersysteem tegen gluten, een ongevaarlijke stof uit onze voeding. Maar ook diabetes type 1 is een immuun gemedieerde ontstekingsziekte (IMID).

Fouten en overeenkomsten

Er zijn sterke aanwijzingen dat er op grond van deze immuunreactie een link is tussen deze verschillende ontstekingsziekten. In het TIMID-onderzoek wordt gekeken naar de reactie van het immuunsysteem, onafhankelijk van de ziekte in darm, huid of gewricht. Daarmee hopen de onderzoekers overeenkomsten te vinden tussen deze verschillende ziekten, wat leidt tot mogelijke nieuwe aanknopingspunten voor medicijnen. Om uiteindelijk beter te kunnen voorspellen welke behandeling voor welke patiënt werkt.

Tussenstand

De TIMID-studie is 2018 van start gegaan. Inmiddels hebben 3.792 kinderen én volwassenen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie, diabetes type 1 en andere vergelijkbare ontstekingsziekten deelgenomen aan de studie. Uit hun bloedmonsters zijn zogeheten ‘immuunprofielen’ van 92 eiwitten die te maken hebben met het immuunsysteem gemeten. De volgende fase is het zoeken naar overeenkomsten en verschillen in deze immuunprofielen. Ook kijken de onderzoekers naar hoe deze immuunprofielen reageren op verschillende therapieën of behandelingen.

Over TIMID

De ziektelast van ontstekingsziekten in Nederland is groot. Zo hebben 1 op de 100 Nederlanders coeliakie, en telt ons land ongeveer 90.000 mensen met een chronische darmontstekingsziekte. Deze mensen kampen dagelijks met pijn, onmacht, schaamte of isolement door hun aandoening. De TIMID-studie hoopt deze patiënten verder te kunnen helpen door de reactie in het afweersysteem beter te doorgronden en zo uiteindelijk de patiënt de best passende behandeling te kunnen bieden.

De studie is gefinancierd door de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en de Topsector Life Sciences & Helath (LSH). De Maag Lever Darm Stichting is één van de 20 gezondheidsfondsen die is aangesloten bij de SGF. Nooit eerder is in samenwerking met 20 gezondheidsfondsen, verschillende ziekenhuizen én het bedrijfsleven in de volle breedte ingezet op immunologisch onderzoek. Meer informatie: https://timid.eu/

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer