Orgaan: Slokdarm
Aandoening: Barrett slokdarm & slokdarmkanker
Titel project: Samen beslissen over de behandeling van slokdarmkanker: de NOSANO studie
Projectleider: Leonieke Kraneburg
Instantie: Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
Gestart in: 2019
Looptijd: 2 jaar
Status: Afgerond
Samen beslissen over de behandeling van slokdarmkanker: de NOSANO studie
Het onderzoek
Eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
De voorkeur van behandeling bij patiënten met slokdarmkanker wordt verklaard door de manier waarop zij omgaan met de dreiging van de kanker en mogelijke dood als gevolg van deze ziekte. De mentaliteit bij patiënten die kiezen voor actieve surveillance is leven in het heden (waarom opereren als en nu geen kanker is), genieten van het hier en nu met behoud van kwaliteit van leven. Patiënten die daarentegen kiezen voor onmiddellijke chirurgie zijn gericht op het maximaliseren van zekerheid. Hun mentaliteit is er een van overleven, in actie komen (operatie) en niet opgeven (er alles aan hebben gedaan). Een andere reden om te kiezen voor een onmiddellijke operatie is de kans om uiteindelijk toch geopereerd te moeten worden.
De gevonden verschillen tussen beide groepen blijken niet te maken te hebben met algemene factoren als leeftijd en geslacht. Met deze kennis kunnen artsen in de toekomst patiënten beter begeleiden in het maken van een behandelkeuze. Belangrijk is wel dat artsen dit gesprek open ingaan, omdat de behandelvoorkeur persoonsafhankelijk is.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten