Ontwikkelen van een bloedtest voor kwaadaardige darmpoliepen

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Poliepen worden meestal gevonden tijdens een darmkijkonderzoek. Dit onderzoek doet een arts bij een vermoeden van onraad, bijvoorbeeld op basis van de uitslag van een ontlastingstest. Aan de buitenkant van een poliep is niet te zien of hij onschuldig is of niet. Daarom worden ze altijd verwijderd, voor de zekerheid. Daarna kan onderzoek met de microscoop aantonen of het om een goedaardige of kwaadaardige poliep ging. Het verwijderen en onderzoeken van alle poliepen kost veel tijd en geld. Aangezien slecht 5% van de poliepen uitgroeien tot darmkankercellen is er behoefte aan een snellere en goedkopere manier om onderscheid te maken tussen onschuldige en gevaarlijke poliepen. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het is bekend dat darmpoliepen met specifieke DNA-afwijkingen vaker uitgroeien tot darmkanker. In dit project willen de onderzoekers een bloedtest ontwikkelen om zulke DNA-afwijkingen op te sporen. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

Zowel kankercellen als gezonde cellen scheiden blaasjes met kleine hoeveelheden DNA uit in het bloed. De onderzoekers willen een protocol ontwikkelen om zulke blaasjes in het laboratorium uit bloed te filteren. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Ze verwachten dat ze de DNA-afwijkingen aan kunnen tonen en daarmee patiënten met darmkanker kunnen onderscheiden van patiënten met onschuldige poliepen. Zo hoeven minder mensen zich onnodig zorgen te maken en geopereerd te worden. Dit levert een besparing van kosten en tijd op, en leidt tot een betere kwaliteit van leven van patiënten met poliepen. 

Tussentijdse resultaten

In dit onderzoek zijn ze erin geslaagd om DNA uit bloed te halen. De volgende stap is het onderzoeken van dit DNA. De komende tijd gaan ze het DNA onderzoeken om te zien of ze de veranderingen kunnen opsporen. Ook hebben ze vastgesteld dat de hoeveelheid bloed die nodig is om er voldoende DNA uit te halen waarschijnlijk meer is dan dat met een enkel buisje verzameld kan worden. Hierdoor is de werkbaarheid in de praktijk op dit moment beperkt. 

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Ontwikkelen van een bloedtest voor kwaadaardige darmpoliepen
Projectleider: Meike de Wit
Instantie: Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek
Gestart in: 2017
Looptijd: 1,5 jaar
Status: Bezig

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Op tijd erbij

Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer