Het patroon van uitzaaiingen bij slokdarmkanker in kaart brengen: de TIGER-studie

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Om mensen met slokdarmkanker te genezen is meestal een combinatie van bestraling en chemotherapie gevolgd door een operatie nodig. Bij deze operatie worden de slokdarm en de lymfeklieren in de buurt van de slokdarmtumor verwijderd. Hoe meer lymfeklieren er worden verwijderd hoe beter de overlevingskans. Bij een uitgebreidere lymfeklieroperatie is er meer kans op complicaties en die leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Van slokdarmkanker is niet precies bekend naar welke lymfeklieren de tumor vaak uitzaait, en daarom ook niet welke bestraling en operatie het beste is voor de individuele persoon. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen van het patroon van lymfeklieruitzaaiingen bij slokdarmkanker om daarmee de beste, op de individuele persoon gerichte behandeling te bepalen. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

Omdat de slokdarm zowel door de hals, de borstkas als door de buik loopt, is het uitzaaiingspatroon onvoorspelbaar. Op al deze plaatsen kunnen lymfeklieruitzaaiingen voorkomen. Daarom wordt in een grote groep van 5000 mensen met slokdarmkanker, informatie verzameld over hun ziekte, de slokdarmtumor en de lymfeklieren. Wereldwijd doen er 49 ziekenhuizen mee aan dit onderzoek. Met de gegevens van al deze mensen wordt onderzocht of er een patroon is in de lymfeklieruitzaaiingen. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Met de resultaten van deze TIGER-studie kan nauwkeuriger bepaald worden welke lymfeklieren moeten worden bestraald en verwijderd tijdens de operatie. Zo kan een op de individuele persoon gerichte behandeling worden ontwikkeld. Ook kunnen de resultaten leiden tot een indeling-systeem voor slokdarmkanker. De studieresultaten zullen worden gepubliceerd in een medisch tijdschrift en worden gepresenteerd op nationale en internationale congressen. De resultaten en het te ontwikkelen indeling-systeem zullen naar verwachting worden verwerkt in de Nederlandse richtlijnen voor de behandeling van slokdarmkanker en de volgende edities van het internationale kanker-indeling-systeem. Ook zullen de studieresultaten via de patiëntenorganisatie SPKS worden verspreid. 

Tussentijdse resultaten

De volledige verzameling van patiëntgegevens is nog niet afgerond, daarom zijn de resultaten ook nog niet te bespreken. Er was in april 2020 data beschikbaar van ongeveer 172 patiënten van de nodige 5000. Dit zijn patiënten over 9 verschillende landen. Bijna de helft van deze patiënten is behandeld met chemotherapie en radiotherapie, voorafgaand aan de operatie. 64% van deze patiënten had lymfeklieruitzaaiingen na de operatie. 

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht.


Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Slokdarm
Aandoening: Barrett slokdarm & slokdarmkanker
Titel project: Het patroon van uitzaaiingen bij slokdarmkanker in kaart brengen: de TIGER-studie
Projectleider: Susanne Gisbertz
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie AMC
Gestart in: 2018
Looptijd: 4 jaar
Status: Bezig

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer