De waarde van een kijkonderzoek van de darm bij teelbalkanker overlevenden

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Recent is aangetoond dat mannen die zijn behandeld voor teelbalkanker met platinum-bevattende chemotherapie (met het middel cisplatin) een sterk verhoogd risico hebben op darmkanker ten opzichte van de algemene bevolking. Hun risico is zelfs vergelijkbaar met het risico voor mensen met een familiare belasting voor darmkanker.  

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het vroegtijdig opsporen van goedaardige voorlopers van darmkanker kan de kans op het optreden van darmkanker aanzienlijk verminderen. In dit onderzoek willen ze vaststellen wat de waarde is van een kijkonderzoek van de darm (coloscopie). 

Wat gaan de onderzoekers doen?

In dit onderzoek willen ze vaststellen wat de waarde is van een kijkonderzoek van de darm (coloscopie) bij teelbalkanker overlevenden behandeld met platinum-bevattende chemotherapie. Door middel van een coloscopie kan darmkanker in een vroeg stadium worden opgespoord en/of kunnen voorlopers van darmkanker (poliepen) worden verwijderd. Daarnaast willen ze vijf aanvullende vraagstukken onderzoeken. De onderzoekers willen de ontstaanswijze van (voorlopers van) darmkanker evalueren, de psychische belasting en kosteneffectiviteit van coloscopie beoordelen, de waarde van ontlastingstest onderzoeken en beoordelen of platinum jaren na behandeling nog aantoonbaar is in bloed. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

De onderzoekers willen aantonen dat screening door coloscopie zal leiden tot het verminderen van het voorkomen van darmkanker. 

Het eindresultaat

De onderzoekers hebben in totaal 137 coloscopieën uitgevoerd bij overlevenden van teelbaalkanker die zijn behandeld met platinum-bevattende chemotherapie. De studie laat zien dat er een verhoogde kans is op kleine poliepen en gevorderde poliepen bij teelbalkanker-overlevenden in vergelijking met een groep mannen die een gemiddeld risico heeft op darmkanker. Bij de 137 mannen die een coloscopie hebben ondergaan is geen darmkanker gevonden.

Op dit moment wegen de voordelen van een coloscopie voor alle teelbalkanker- overlevenden niet op tegen de nadelen (de belasting van het onderzoek). Daarom is het extra belangrijk dat deze mannen meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker als men hier een uitnodiging voor krijgt. Daarnaast benadrukken de onderzoekers hoe belangrijk het is om naar de huisarts te gaan bij darmklachten, zoals bijvoorbeeld bloed of slijm bij de ontlasting of als het ontlastingspatroon verandert. De huisarts kan dan bekijken welk vervolgonderzoek geschikt is.

Verder onderzoek moet uitwijzen of een coloscopie van toegevoegde waarde kan zijn voor teelbalkanker overlevenden.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: De waarde van een kijkonderzoek van de darm bij teelbalkanker overlevenden
Projectleider: Monique van Leerdam
Instantie: Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI/AVL)
Gestart in: 2020
Looptijd: 3 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Op tijd erbij

Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in