De rol van het eiwit SPLI voor het beloop van darmkanker

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Inflammatoire darmziekten (IBD: ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) worden gekarakteriseerd door chronische ontstekingen in het spijsverteringsstelsel. De oorzaak hiervan is een afwijkende reactie van het afweersysteem op bacteriën die gewoonlijk in onze darm aanwezig zijn. Behandeling richt zich met name op het onderdrukken van het afweersysteem. IBD patiënten hebben een grotere kans op het ontwikkelen van darmkanker dan de gezonde populatie. Daarom zochten de onderzoekers naar afweerprocessen die zich zowel in IBD en darmkanker voordoen. Dit toonde aan dat sterk verhoogde levels van het eiwit SPLI in beide aandoeningen voorkomen. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

Achterhalen of het eiwit SLPI, dat geproduceerd wordt in sommige vormen van darmkanker, ongunstig is voor het beloop van de ziekte 

Wat gaan de onderzoekers doen?

Ze willen dit aantonen met behulp van studies met patiëntmateriaal en muismodellen. Deze zullen in het laboratorium worden bestudeerd.  

Wat zijn de verwachte resultaten?

Uit dit onderzoek zal blijken of SLPI een belangrijke schakel is voor het verergeren van dikke darm tumor groei en uitzaaiing van tumor cellenVervolg onderzoek zal uitwijzen of de bevindingen van toepassing kunnen zijn in de praktijk. 

Tussentijdse resultaten 

Ze hebben aangetoond dat het SPLI eiwit aanwezig is in weefsel van 10 patiënten. Daarnaast hebben ze vastgesteld dat SPLI vooral tot uiting komt in de tumorcellen zelf, en dat deze uiting sterk varieert tussen verschillende tumoren, maar niet binnen dezelfde tumor. Dit betekent dat tissue microarrays (TMAs) (een soort onderzoek) geschikt zijn voor het vinden van SPLI in darmtumoren. Ze verwachten te vinden dat de hoeveelheid SPLI samenhangt met de mate van agressiviteit van de tumor en slechtere overlevingskansen.  

Tegelijkertijd hebben ze in het laboratorium een muismodel opgezet waarin getest kon worden of darmontstekingen leiden tot darmkanker, en dit blijkt zo te zijn. Nu kunnen ze gaan onderzoeken of muizen zonder SPLI meer of minder darmtumoren ontwikkelen dan muizen met SPLI.  

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht 

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: De rol van het eiwit SPLI voor het beloop van darmkanker
Projectleider: Janneke Samsom
Instantie: Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
Gestart in: 2017
Looptijd: 4 jaar
Status: Lopend

 

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer