Een ademtest voor het voorspellen en opsporen van naadlekkage na een darmkankeroperatie

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Twee miljoen Nederlanders kampen dagelijks met schaamte, angst of onmacht door spijsverteringsaandoeningen. Voor hen werken wij aan oplossingen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers.

Oorspronkelijke titel project: The distinctive smell of colorectal anastomotic leakage: prevention, early detection and personalized treatment
Projectleider: 
Dr. Tim Lubbers, Maastricht University Medical Center
Startdatum: 
01-09-2017

Samenvatting

Bij patiënten met darmkanker verwijdert een chirurg vaak het zieke gedeelte van de darm. Daarna worden de gezonde darmdelen met elkaar verbonden. Bij sommige patiënten (tot 15%) gaat deze verbinding lekken (‘naadlekkage’). Dat is een gevreesde complicatie: de patiënt wordt ernstig ziek en heeft een lagere kwaliteit van leven en een lagere levensverwachting. De oorzaak van naadlekkage is onduidelijk. Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren zoals ouderdom, slechte conditie, ondervoeding en darmziekten. Doordat het van zoveel factoren afhangt, kunnen artsen de kans op naadlekkage niet vooraf voorspellen. Ze ontdekken de lekkage ook vaak te laat.

In dit project willen de onderzoekers een ademtest ontwikkelen voor naadlekkage. Het principe van de ademtest is als volgt: bij alle processen in ons lichaam komen stoffen vrij. Deze komen via ons bloed in onze longen en dan ademen we ze uit. Als we ziek zijn, ademen we andere stoffen uit dan wanneer we gezond zijn. De uitgeademde lucht weerspiegelt dus de conditie van een persoon. Deze techniek is heel gevoelig voor stoffen die vrijkomen bij ontstekingen en bacteriële infecties.

Resultaten

In deze studie zullen de onderzoekers uitademingslucht verzamelen bij darmkankerpatiënten op de ochtend vóór de operatie. De eerste zes dagen na de operatie zullen ze dat iedere ochtend herhalen. Achteraf zullen ze de ademmonsters van mensen met een naadlekkage dan vergelijken met die van mensen zonder complicaties. Daarmee proberen ze te ontdekken welke stoffen in de uitgeademde lucht van vóór de operatie een naadlekkage kunnen voorspellen.

En in de uitgeademde lucht van de dagen na de operatie proberen ze stoffen te ontdekken die een lekkage snel verraden zodra hij begint. Ook gaan ze twee typen bacteriën bestuderen waarvan bekend is dat ze patiënten met een naadlekkage ziek kunnen maken. Hiermee willen ze een specifiekere behandeling ontwikkelen. De onderzoekers verwachten dat met hun ademtest naadlekkages minder vaak voor zullen komen. En dat we patiënten die toch ziek worden, beter kunnen behandelen.

Steun ons met een gift

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in