'Met een zekerder gevoel de operatie in bij darmkanker'

Jan Baarspul (82) komt uit Epe en heeft niet-uitgezaaide dikkedarmkanker. Hij werkt mee aan het Fit4SurgeryTV onderzoeksproject en bereidt zich zo voor op zijn operatie. Jan vertelt: “Dankzij dit project ga ik met een zekerder gevoel mijn operatie in.” Hij heeft net een eindevaluatie met onderzoekster Emma Bruns achter de rug wanneer wij hem spreken. De volgende dag zal hij zijn operatie ondergaan.

Ik ben altijd een actief mens geweest”, aldus Jan. “Er op uit gaan en reizen was mijn grootste liefhebberij. We wandelden heel graag. Zo heb ik samen met mijn vrouw nagenoeg ieder Europees land bezocht. Met twee uitzonderingen: IJsland en Albanië. We hadden plannen om daar naartoe te gaan, maar toen kreeg ik klachten aan mijn heup en rug en werd ik slecht ter been. Gelukkig kan ik nu mijn energie kwijt in mijn kinderen en kleinkinderen en doe ik graag aan boekbinden.”

Darmkanker, en dan?

Onlangs is bij hem dikkedarmkanker geconstateerd. “Ik kreeg last van pijnlijke stoelgangsklachten en ben daarna naar de dokter gegaan. In eerste instantie kreeg ik medicatie tegen obstipatie. Dat leek te werken, maar gelukkig hebben we tegelijkertijd een darmkijkonderzoek (coloscopie) laten plaatsvinden. Daar werd geconstateerd dat ik een tumor had in mijn dikke darm.”

“Dat was natuurlijk even schrikken”, vervolgt hij. “Maar mijn arts heeft mij veel vertrouwen gegeven en helder uitgelegd hoe zo’n operatie in zijn werk gaat. Na afloop hoef ik gelukkig geen stoma te krijgen, daar was ik best bang voor.” Dit was ook het moment waarop hij in aanraking kwam met Emma Bruns en haar onderzoek Fit4SurgeryTV. “Ik werd via mijn behandelend arts getipt op deze manier om jezelf lichamelijk voor te bereiden op de operatie. Ik wist eerst niet goed waar het over ging, maar toen mij uitgelegd werd dat ik daarmee mogelijk beter uit de operatie zou komen, heb ik daar niet lang over hoeven twijfelen. Ik vind het prachtig en heel boeiend om me enerzijds te kunnen inzetten voor de wetenschap en anderzijds op deze manier mijn eigen conditie te verbeteren.”

Eiwitten en workouts

Over Fit4SurgeryTV is Jan in grote lijnen heel positief: “Ik vond de oefeningen leuk om te doen, vaak deed ik ze zelfs samen met mijn vrouw! Ik ben daar best trouw in geweest. Bijna iedere dag deed ik mijn 7-minuten-workout. Het is fijn om dagelijks recept-ideeën te krijgen, maar soms waren de ontbijtjes even wennen. Dacht je dat ik ooit eerder eiwitpannenkoeken met havermout heb gegeten? Het was leuk om te proberen, maar ik heb een vrij traditioneel voedingspatroon en met een gewone boterham maak je mij net zo blij. We eten wel heel gezond. De eiwitrijke snacks heb ik iedere dag gegeten. Met de recepten kreeg ik toch mijn aanbevolen 2 x 40 gram eiwitten per dag binnen, dat zijn heel belangrijke bouwstoffen voor je lichaam.”

“Het TV’tje dat ik ontving werkte fijn. Ik had een persoonlijke foto op de achtergrond als extra motivatie. Ook al was dit in het begin even wennen, ik drukte natuurlijk veel te hard op het scherm. Gelukkig heeft een van mijn kleinkinderen mij het geleerd! Extra fijn is dat ik de oefeningen op een tijdstip kon doen die mij zelf uitkomt. Zo blijft het een heel laagdrempelig programma”.

Stap vooruit

Jan geeft aan dat hij fitter is geworden aan de hand van wat voorbeelden. “Zo had ik voorheen moeite met traplopen. Na een tijdje de oefeningen trouw gevolgd te hebben, bleek ik dit weer te kunnen! Een klein voorbeeld misschien, maar voor mij van grote betekenis. Een traplift is bij ons thuis voorlopig dus nog niet nodig. Dat geeft een goed gevoel en vrijheid.” Dat hij aangeeft de oefeningen ook na zijn operatie te willen blijven doen, is het bewijs van de vooruitgang die hij heeft geboekt: “Het is stiekem een gewoonte geworden die ik straks na mijn operatie graag weer oppak. “ Ook kon hij aanwezig zijn bij de uitreiking van het lintje dat zijn vrouw op 26 april 2017 ontving: een heel bijzonder moment.

Met Fit4SurgeryTV merk ik een verschuiving in hoe je als patiënt benaderd wordt. Vroeger werd je niet zozeer gezien als de mens, maar vooral als de kwaal. Dit ervaar ik nu totaal anders. “Omdat dit programma rekening houdt met mijn eigen leefstijl en lichamelijke conditie, ga ik nu met een beter gevoel de operatie in. En wie weet, kunnen wij ooit nog de laatste twee Europese landen van ons lijstje afstrepen!”

Vervolgonderzoek Fit4Surgery

Naar aanleiding van de resultaten en de feedback van de deelnemers is er een tweede versie ontwikkelt. Dit in samenwerking met programmeurs, diëtisten, oncologiefysiotherapeuten, de patiëntenorganisatie en experts. Ook dit keer zal het een thuisprogramma zijn dat dagelijks oefeningen, ondersteunende adviezen bij de dieetbehandeling en een beloning aanbiedt. In deze vervolgstudie verwachten de onderzoekers de Fit4SurgeryTV nog beter en nog meer op maat te maken voor de oudere patiënt met darmkanker. Daarnaast hopen ze ook met een groter aantal patiënten aan te tonen dat Fit4SurgeryTV en dus fit zijn voor een operatie daadwerkelijk in deze groep kosteneffectief is.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer