Trek in hartig: vezelrijke tussendoortjes

Vezelrijke hartige snacks

Soms heb je gewoon zin in een lekker tussendoortje. Iets hartigs. Of soms iets zoets. Gelukkig zijn veel verantwoorde en vezelrijke tussendoortjes in een handomdraai te maken. De drie snacks hieronder zijn ook nog eens hartstikke lekker! Wij verzamelden - voor de liefhebbers van hartig - drie recepten voor vezelrijke tussendoortjes. Je maakt ze zo:
Geroosterde kikkererwten verkleind

Bietenspread

Heerlijk om bleekselderijstengels in te dippen of om op een volkoren knackebrödje te smeren.

Ingrediënten
Voor een schaaltje voor 4 personen

  • 1 grote gekookte biet
  • 75 gram feta
  • 1 theelepel appelstroop
  • peper

Bereiding

  • Pureer de biet, feta en appelstroop tot een romige spread
  • Voeg naar smaak wat peper toe.

Vezels

Per dag heeft een volwassene 30-40 gram vezels nodig. Vezels per knackebrödje met ¼ van de hoeveelheid spread: 1,3 g (80 kcal).

Geroosterde kikkererwten

Kikkererwten bevatten veel eiwitten, B-vitamines en vezels. Als je ze roostert met wat kruiden, kunnen ze prima door voor een gezonde borrelnoot!

Ingrediënten
Voor een schaaltje voor 4 personen

  • blik kikkererwten (uitlek ca. 200 gram)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snuf zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de kikkererwten uitlekken.
  • Meng de kikkererwten met de overige ingrediënten.
  • Leg bakpapier op het bakblik van de oven.
  • Verspreid de kikkererwten over het bakpapier.
  • Rooster ze 40 minuten in de oven en schep ze elke 10 minuten om.
  • Laat ze nog 10 minuten in de warme oven staan.

Vezels

Per dag heeft een volwassene 30-40 gram vezels nodig. Eén portie van deze knapperig geroosterde kikkererwten zet al 3,5 g vezels op de teller!(85 kcal)

Geroosterde kikkererwten verkleind

Groentespiesje

  • Rauwe groenten, in blokjes of schijfjes gesneden
  • Gegrilde of gebakken groenten
  • Mozzarella bolletjes
  • Basilicum blaadjes

Bereiding:

  • Maak groentespiesjes van een combinatie van rauwe groenten (kerstomaatjes, paprika, komkommer) en gegrilde of gebakken groenten (bijvoorbeeld gegrilde aubergine of gebakken champignons). De afwisseling tussen de harde en zachte structuren geeft een lekkere bite. Wat stukjes mozzarella of blaadjes basilicum tussendoor maken het helemaal af. De hoeveelheid vezels hangt af van de gekozen groentesoorten en de hoeveelheden. Succes is gegarandeerd, zowel qua vezels als smaak!

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven