Gezicht achter de collecte, Faye

Samen met 11.000 collectanten komen we in actie om geld in te zamelen voor onderzoek. Onderzoek dat keihard nodig is om aandoeningen en ziekten aan het spijsverteringsstelsel vroeg op te sporen. En natuurlijk om voor iedereen in Nederland snel de juiste behandeling beschikbaar te maken.

"Iets toevoegen, een steentje bijdragen"

Iets toevoegen met mijn werk, een steentje bijdragen. Dat was de motivatie waarmee Faye vorig jaar juni solliciteerde bij de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Ze had al ervaring bij verschillende commerciële organisaties. Maar werken voor een organisatie met een maatschappelijk belang, dat zou toch beter bij haar passen. Begin juni 2022 startte ze als Projectleider acties & events. Een uitdagende baan, waar ook de organisatie van de landelijke collecteweek onderdeel van uitmaakt.

collectegezicht Faye

“Ik viel op 1 juni meteen met mijn neus in de boter. Mijn collega’s zaten midden in de organisatie van de collecteweek die dat jaar van 20 t/m 25 juni was. Die organisatie begint al in januari, maar zo kort ervoor staat de druk wel extra op de ketel. Superleuk natuurlijk, want er gebeurt van alles. En het is echt mooi om te zien hoe betrokken iedereen bij MLDS is bij het werk.”

Elk jaar collecteert de MLDS om geld in te zamelen voor onderzoek. Onderzoek dat keihard nodig is om aandoeningen en ziekten aan het spijsverteringsstelsel vroeg op te sporen. En natuurlijk om voor iedereen in Nederland snel de juiste behandeling beschikbaar te maken. Zodat genezing mogelijk is. Het liefst voorkomen we dat iemand een spijsverteringsziekte krijgt. Maar zover zijn we nog niet.

“Het collecteteam is echt waanzinnig groot. Want dan heb ik het niet alleen over de collega’s op kantoor, maar ook over de ongeveer 11.000 collectevrijwilligers die hun steentje bijdragen. Zij horen echt bij het team, want zonder hen kunnen we het absoluut niet. In coronatijd was het iets lastiger om vrijwilligers te vinden. Heel begrijpelijk, want het was voor veel mensen een onzekere periode. Maar iedereen kent wel iemand met darmklachten of problemen. Of ze hebben bijvoorbeeld zelf een aandoening. Voor veel mensen is dat de motivatie om ook ‘iets te willen doen’.”

"Ons dochtertje heeft coeliakie"

Voor Faye veranderde haar motivatie het eerste jaar bij MLDS ook ingrijpend. Na ruim anderhalf jaar klachten, onderzoek en testen, werd bij haar dochtertje van 3 coeliakie vastgesteld. Bij deze auto-immuunziekte is het lichaam overgevoelig voor gluten. Coeliakie geeft niet bij iedereen duidelijke klachten. De klachten kunnen heel verschillend zijn en het kan op elke leeftijd ontstaan.

“Ook bij ons was het een enorme zoektocht om erachter te komen dat het om coeliakie ging. De arts stelde de test eigenlijk juist voor om coeliakie uit te sluiten. Maar dat bleek het dus wel te zijn. Door deze zoektocht zie ik nog meer de noodzaak in van onderzoek naar spijsverteringsziekten. Als er meer bekend is over verschillende spijsverteringsaandoeningen, kunnen artsen eerder vaststellen wat er aan de hand is. En hoe eerder je dat weet, hoe beter. Dan kun je erger voorkomen en weet je welke behandeling of welk dieet helpt.”

In 2025 staat de collecteweek gepland van 15 tot en met 21 juni. Faye hoopt dat dit jaar weer veel vrijwilligers zich aanmelden. Er zijn collectanten nodig, maar ook organisatoren die door het hele land een deel van de organisatie op zich nemen. Dat is meteen een leuke manier om met mensen uit je eigen wijk in contact te komen.

“Met twee uurtjes van je tijd help je enorm. En mensen willen echt graag helpen, dat zien we ook aan de vragen die we nu al krijgen over de collecteweek. Juist daarom voelt het echt als iets dat we samen doen. Iedereen die al eerder heeft geholpen, krijgt vanzelf bericht van de organisator in de buurt. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden via dit aanmeldformulier. Doen hoor, je bent enorm welkom!”

Wil jij ook vertellen wat jouw persoonlijke drijfveer is om collectevrijwilliger te zijn? En wil je daarvoor meewerken aan een interview? Stuur dan een mail aan Faye via collecte@mlds.nl.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer