Gezicht achter de collecte, Esther

Op 19 juni gaat onze collecteweek weer van start! Samen met 11.000 collectanten komen we in actie om geld in te zamelen voor onderzoek. Onderzoek dat keihard nodig is om aandoeningen en ziekten aan het spijsverteringsstelsel vroeg op te sporen. En natuurlijk om voor iedereen in Nederland snel de juiste behandeling beschikbaar te maken.

“En toen had mijn man ineens de ziekte van Crohn”

In 2006 ontving Esther na de geboorte van haar oudste dochter een babybox. Met allemaal leuke cadeautjes en tegoedbonnen. Ook zat er een bon in om je aan te melden voor vrijwilligerswerk. Esther vulde de bon in, want ze wilde best iets doen voor een goed doel. Naar aanleiding van die aanmelding werd ze benaderd voor het collecteteam van de MLDS.

“Eerlijk gezegd was ik best verbaasd toen ik werd gebeld. Inmiddels was het al enige tijd geleden dat ik de bon had ingevuld, dus ik had er niet meer aan gedacht. Maar na uitleg over het werk van de MLDS en de besteding van het collectegeld, heb ik aangegeven dat ik wel mee wilde helpen. Ik vond het gewoon een mooi doel, maar ik had geen speciale reden om juist voor de MLDS te kiezen. Dat is nu 15 jaar geleden, want zo lang doe ik dit vrijwilligerswerk al.”

“Toen ik vijf jaar collecteerde voor de MLDS werd bij mijn man de ziekte van Crohn vastgesteld. Hij had al langere tijd weinig energie en kreeg af en toe via een infuus extra ijzer. Zijn lichaam haalde onvoldoende ijzer uit voeding. Uit verder onderzoek bleek toen dat hij de ziekte van Crohn had. Best gek dus. Ik collecteerde voor meer onderzoek naar spijsverteringsaandoeningen en ineens heeft mijn man zo’n aandoening. Het is net alsof het zo moest zijn dat ik me juist inzette voor de MLDS .”

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Men noemt de ziekte ook wel een inflammatory bowel disease (IBD). Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken. Hoeveel last iemand heeft van de ziekte, verschilt enorm per patiënt. Er wordt doorlopend innovatief onderzoek gedaan om meer kennis te krijgen over het verloop van de ziekte en de beste behandelmethoden.

“Vanaf die diagnose ging mijn man de medische molen in. Hij was een sportieve jonge man, maar wel chronisch ziek. Gelukkig is de variant die hij heeft goed onder controle te houden met medicijnen. Via zijn arts kwam de vraag of hij mee wilde doen aan een darmonderzoek met de camerapil. Dat heeft hij toen gedaan. Maar de pil bleef in zijn darmen hangen bij de ontstekingen. Dat zorgde er versneld voor dat hij werd geopereerd om de camerapil en een stuk van de darm te verwijderen. Gelukkig voelt hij zich goed, hij heeft geen buikpijn en kan alles eten.”

“Door de diagnose is mijn motivatie om te collecteren wel iets veranderd. Je weet gewoon van dichtbij hoe belangrijk het is dat er geld beschikbaar is voor onderzoek. Collecteren kost uiteindelijk ook maar een paar uurtjes per jaar. Inmiddels kennen de mensen in mijn wijk me ook, dus het is heel vertrouwd. En het is eigenlijk een hele makkelijke manier om een steentje bij te dragen. Mijn dochters hebben ook een paar jaar meegelopen, maar doen dat nu niet meer.”

“Frans is mijn collecte-organisator. Elk jaar belt hij of ik weer meedoe. Soms komt het dat jaar minder goed uit, maar tegen Frans kan ik geen ‘nee’ zeggen. Na afloop geeft het ook altijd een goed gevoel. En eerlijk is eerlijk: ik ben ook best wel prestatiegericht. Dan kijk ik toch of ik meer heb opgehaald dan vorig jaar. Het helpt daarbij enorm dat mensen ook de QR-code kunnen scannen. Je hebt gewoon minder contant geld in huis, dat herken ik wel. Dus dit jaar ga ik gewoon weer collecteren in mijn twee straten. En natuurlijk hoop ik weer meer op te halen dan vorig jaar!”

Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Esther? In 2024 staat de collecteweek gepland van 17 tot en met 22 juni. Ook dit jaar kunnen zich weer nieuwe vrijwilligers aanmelden via het aanmeldformulier. Collectanten, maar ook organisatoren. Je bent enorm welkom!

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer