Stimuleren van vezelinname door (persoonlijk) voedingsadvies bij gezonde mensen en mensen met verstopping

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Het is bekend dat het eten van vezels goed is voor de gezondheid, en het risico op ziektes zoals overgewicht, diabetes en kanker kan verlagen. Daarnaast dragen vezels bij aan een goede stoelgang. De richtlijn voor het eten van vezels is voor vrouwen 30 en mannen 40 gram per dag, terwijl we op dit moment in Nederland gemiddeld slechts 19 (vrouwen) en 22 (mannen) gram per dag eten. Het blijkt dus nog altijd lastig om mensen voldoende vezels te laten eten. 

Wat is het doel van dit onderzoek?

In dit project vergelijken ze twee verschillende adviesvormen om de vezelinname bij mensen te verhogen. Hierbij kijken ze welke het beste werkt om daadwerkelijk meer vezels te eten en uiteindelijk verstoppingsklachten te voorkomen. De onderzoekers zullen deze adviesmethoden ontwikkelen samen met verschillende afdelingen van Wageningen University & Research en TNO. Ook de MLDS en verschillende voedingsbedrijven zijn actief betrokken bij dit project. Door deze unieke samenwerking wordt er vanuit meerdere invalshoeken gekeken naar hoe met voedingsadvies de vezelinname in Nederland kunnen verhogen. 

Wat gaan de onderzoekers doen?

De onderzoekers zullen een adviesmethode ontwikkelen samen met verschillende afdelingen van Wageningen University & Research en TNO. Ook de MLDS en verschillende voedingsbedrijven zijn actief betrokken bij dit project. Door deze unieke samenwerking wordt er vanuit meerdere invalshoeken gekeken naar hoe we met voedingsadvies de vezelinname in Nederland kunnen verhogen. De adviesmethode die gebruikt wordt in deze studie is een persoonlijk voedingsadvies op basis van persoonlijke voorkeuren en gewoontes. Zo is het voor deelnemers makkelijker om kleine veranderingen in hun eetpatroon te maken, maar daar wel meer vezels door te eten. 

Om het ontwikkelde voedingsadvies te testen voeren ze een studie uit waarbij de deelnemers verdeeld worden in 2 groepen. Elke groep krijgt een verschillende adviesvorm aangeboden, maar beide gericht op het verhogen van de vezelinname. De ene groep krijgt informatiefolders en boekjes over vezels, en de andere groep krijgt het persoonlijke advies aangeboden. De onderzoekers vragen om het advies 6 weken lang op te volgen. Ook vullen de deelnemers verschillende vragenlijsten in om inzicht te krijgen in o.a. het (nieuwe) eetpatroon met meer vezels en het persoonlijke welbevinden. Ook onderzoeken ze in ontlastingsmonsters of de deelnemers daadwerkelijk meer vezels hebben gegeten. Drie maanden later is er nog een check om te zien of de deelnemers het eten van meer vezels hebben volgehouden. 

Dit onderzoek wordt in twee fases uitgevoerd: eerst met gezonde mensen en daarna met mensen die last hebben van verstopping. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Het ontwikkelen van een vorm van persoonlijk advies om de vezelinname te verhogen bij mensen. En te kijken welke adviezen het beste werken bij mensen met verstoppingsklachten. 

Het eindresultaat

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
Deelnemers die het persoonlijke voedingsadvies ontvingen via de digitale tool bleken significant vaker de richtlijnen voor vezelinname te halen (21%) dan de groep die alleen algemeen advies had gekregen (4%). Daarnaast werd het persoonlijke advies beter gewaardeerd dan het algemene advies en gaven mensen die een persoonlijk advies hadden gekregen aan beter te weten wat zij moesten doen om meer vezels te eten. Alle deelnemers, ongeacht de groep waartoe ze behoorden, vonden het lastiger om vezelrijk te eten in het weekend. 

Drie maanden na het onderzoek met de 90 deelnemers was de vezelinname nog steeds hoger dan bij de start van het onderzoek. In een volgende stap van dit onderzoek is de digitale tool geoptimaliseerd en gebruikersvriendelijker gemaakt. De verbeterde tool is in 2020 opnieuw getest, dit  keer bij mensen met verstoppingsklachten.   

De gegevensanalyses zijn momenteel aan de gang, maar de voorlopige resultaten laten zien dat het persoonlijke advies een verbetering van verstoppingsgerelateerde klachten en kwaliteit van leven veroorzaakte, een toename van vezelinname en geen effect op lichaamsgewicht. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen de toename van de vezelinname en verbetering van klachten en kwaliteit van leven. Hoewel ze voor definitieve conclusies moeten wachten op volledige analyses, zijn deze voorlopige resultaten veelbelovend. Ze suggereren dat het persoonlijke advies een waardevol hulpmiddel kan zijn om consumenten met verstopping in staat te stellen hun vezelinname te verhogen en daardoor hun gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.  

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Functionele buikklachten
Titel project: Stimuleren van vezelinname door (persoonlijk) voedingsadvies bij gezonde mensen en mensen met verstopping
Projectleider: Nicole de Wit
Instantie: Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek – TNO
Gestart in: 2018
Looptijd: 3 jaar
Status: Afgerond

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer