Orgaan: Darmen
Aandoening: IBD (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)
Titel project: Signaal-stofjes uit het bloed om darmontstekingen op te sporen bij de ziekte van Crohn
Projectleider: Reina Mebius
Instantie: Amsterdam Universitair Medische Centra – locatie VUmc
Gestart in: 2017
Looptijd: 2 jaar
Status: Afgerond
Signaal-stofjes uit het bloed om darmontstekingen op te sporen bij de ziekte van Crohn
Het onderzoek
Het eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
De resultaten bevestigen dat de witte bloed cellen inderdaad als geactiveerde cellen in het bloed op te sporen zijn bij patiënten met de ziekte van Crohn op het moment van ziekte-activatie. Het model van de onderzoekers beschrijft dat in de lymfeklieren die met de ontstoken darm in verbinding staan, deze cellen geactiveerd worden, en vervolgens via het bloed naar de darm gaan. Deze geactiveerde cellen kunnen ze in het bloed aantonen en lijkt een indicatie van ziekte (re)activatie te zijn. Wanneer ze deze waarneming met grotere aantallen patiënten kunnen bevestigen, willen ze een hele precieze test ontwikkelen voor bloed signaal-stofjes voor de ziekte van Crohn.
Dit onderzoek wordt verder voortgezet binnen het TIMID consortium. Momenteel zijn meer dan 30 samples van volwassen patiënten en gezonde controles klaar om onderzocht te worden. Binnen het TIMID consortium zullen ze ook bloed van kinderen met IBD onderzoeken.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten