Orgaan: Darmen
Aandoening: IBD (de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)
Titel project: Ontwikkeling van een nieuwe risicoscore voor het voorspellen van ernstig beloop bij chronische darmontstekingen (IBD)
Projectleider: Eleonora Festen
Instantie: Universitair Medisch Centrum Groningen
Gestart in: 2016
Looptijd: 4 jaar
Status: Afgerond
Ontwikkeling van een nieuwe risicoscore voor het voorspellen van ernstig beloop bij chronische darmontstekingen (IBD)
Het onderzoek
Het eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
De onderzoekers wilden uitkomsten in IBD kunnen voorspellen en hebben eerst een overzicht gemaakt van wat bekend is over het effect van genetische varianten in IBD. Genetische varianten blijken ook gebruikt te kunnen worden om te voorspellen wat het risico op bijwerkingen van IBD medicatie is. En blijken effect te hebben op genexpressie in het darmslijmvlies, afhankelijk van de ontsteking. Ondertussen bleek uit ander onderzoek dat de samenstelling van afweercellen in het darmslijmvlies voorspelt hoe een IBD patiënt op behandeling gaat reageren, onafhankelijk van hoe de ontsteking eruit ziet bij scopie. Hierop besloten ze het darmslijmvlies van IBD patiënten op het niveau van individuele cellen te gaan bestuderen met singe cell RNA sequencing (scRNAseq), waarvoor in lokale samenwerking het single cell sequencing platform in het UMCG hebben opgezet. Met deze techniek hebben ze ontdekt dat de afweercellen in het darmslijmvlies van Crohn patiënten hun functies niet vervullen volgens de bekende patronen: om de ontsteking bij IBD beter te begrijpen moeten we rekening houden met deze andere patronen. Ze hebben een overzichtsartikel geschreven over wat scRNAseq hen tot nu toe geleerd heeft over IBD zodat de hele wereld gebruik kan maken van deze nieuwe kennis.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten