Onderzoek naar de behandeling van Microvillus inclusie ziekte (MVID)

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Microvillus inclusieziekte (MVID) is een zeldzame en dodelijke darmaandoening die wordt veroorzaakt door veranderingen (mutaties) in het MYO5B gen. Deze ziekte presenteert zich met malabsorptie (voedingstoffen worden onvoldoende opgenomen) en ernstige diarree vanaf de geboorte. Huidige behandelingsmogelijkheden gaan gepaard met levensbedreigende risico’s. Het is noodzakelijk dat er voor deze patiënten een betere behandelings-strategie komt. Uit het register voor MVID patiënten en hun MYO5B gen mutaties blijkt dat de helft van de MYO5B mutaties zogeheten “nonsense mutaties” zijn. MVID patiënten met dergelijke mutaties komen daarom mogelijk in aanmerking voor behandeling met specifieke medicijnen genaamd TRIDs. Deze TRIDs kunnen deze ziekteverwekkende mutaties onderdrukken. De effectiviteit van TRIDs verschilt per mutatie. Patiënt-specifiek onderzoek is daarom nodig voor een optimale opzet van toekomstige onderzoeken.

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het doel is het toepassen van cellen van patiënten zelf om de werkzaamheid van TRIDs bij MVID te onderzoeken. Doordat cellen van de patiënten zelf wordt gebruikt kunnen ze het onderzoek heel specifiek per patiënt uitvoeren.  

Wat gaan de onderzoekers doen?

De effectiviteit van TRIDs bij MVID wordt onderzocht in cellen van MVID-patiënten. Deze worden uit hun urine gehaald. Deze patiënt-eigen cellen worden uitgegroeid tot mini-darmen’ waarmee vervolgens in het laboratorium onderzoek kan worden gedaan. Zo kan de werking van TRIDs bij verschillende mutaties onderzocht worden. 

Wat zijn de verwachte resultaten?

Ze verwachten dat behandeling met TRIDs leidt tot de productie van eiwitten en het herstellen van fouten in de darmwand van MVID patiënten met nonsense MYO5B mutaties. Ze verwachten dat dit project resulteert in een patiënt-specifieke en niet-ingrijpende methode om de effectiviteit van TRIDs per patiënt vast te stellen. Daarnaast hopen ze de werking van het medicijn daarmee te verbeteren.   

Het eindresultaat

Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat: 

In dit onderzoek hebben ze van een MVID patiënt cellen uit de urine gehaald en deze uit laten groeien tot ‘mini-darmen’. Het is gebleken dat deze ‘mini-darmen’ gebruikt kunnen worden om medicijnen te testen zonder patiënten te belasten.  

Er is onderzocht of medicijnen patiënt-specifieke nonsense mutaties in het MYO5B gen kunnen onderdrukken. De resultaten tonen aan dat dit inderdaad het geval is, maar dat dit niet geldt voor álle nonsense mutaties in het MYO5B gen. De resultaten zijn een belangrijke eerste stap op weg naar een betere behandeling voor kinderen met deze zeldzame en dodelijke ziekte. De resultaten benadrukken dat voor iedere patiënt en zijn/haar gen-mutaties vooronderzoek nodig en mogelijk is om te bepalen of deze behandeling geschikt is. 

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Aandoening: Microvillus inclusie ziekte (MVID)
Titel project: Onderzoek naar de behandeling van Microvillus inclusie ziekte (MVID)
Projectleider: Sven van IJzendoorn
Instantie: Universitair Medisch Centrum Groningen
Gestart in: 2017
Looptijd: 1,5 jaar
Status: Afgerond

 

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling. 

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst. 

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek. 

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in