Onderzoek TIMID: het verloop van IBD én de reactie op medicijnen voorspellen

 

Aan de hand van het microbioom en imuuncellen het verloop van IBD én de reactie op medicijnen voorspellen. Daar gaat het TIMID-onderzoek over, dat gefinancierd is door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). We delen graag de eerste onderzoekresultaten met jullie.

Het immuunsysteem tegen het microbioom

Verkeerde reacties van het immuunsysteem kunnen tot ernstige ziekten leiden waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (IBD), maar ook bijvoorbeeld reuma en diabetes type 1. Deze ziekten worden daarom Immune Mediated Inflammatory Disorders (IMIDs) genoemd. Bij IBD is er waarschijnlijk een verkeerde reactie van het immuunsysteem tegen het microbioom in de darm.

Dit lijkt ook zo te zijn bij andere IMIDs. Voor de meeste van deze IMIDs zijn er medicijnen, maar die werken vaak maar voor een deel van de patiënten. Tegelijkertijd is het zo dat een medicijn dat voor één van deze IMIDs is ontwikkeld, vaak ook gebruikt kan worden bij andere IMIDs. Dit wijst erop dat er bij de verschillende IMIDs vergelijkbare dingen misgaan in het lichaam, waarbij de één IBD krijgt en de ander bijvoorbeeld reuma.

Maar wat hebben die ziekten met elkaar gemeen?

In het TIMID-onderzoek probeerden de onderzoekers te ontdekken wat die ziekten met elkaar gemeen hebben. En daarnaast ook hoe je daarmee kunt voorspellen welke patiënten wel en niet goed reageren op een bepaalde behandeling. Hiervoor bekeken ze in bloed en ontstoken weefsel van patiënten welke onderdelen van het afweersysteem aanwezig zijn en hoe deze bijdragen aan de ontsteking. Ze keken hierbij met name naar T-cellen. Dit type afweercel is specifiek betrokken bij IBD en andere IMIDs. Vandaar de naam van het onderzoek: TIMID (T-cellen bij IMID).

Ze ontdekten dat je bij IMID-patiënten met 92 stofjes (immuun eiwitten) in één druppel bloed kunt zien hoe ziek ze zijn, wat de reactie is op behandeling en wat de kans is op opvlamming. Ze vonden deze ‘immunotypes’ in de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, diabetes en coeliakie. Daarnaast vonden ze dat patiënten met IMIDs een andere samenstelling van het microbioom hebben dan gezonde mensen. In vervolgonderzoek kijken ze nu hoe je afweersysteem wordt beïnvloed door deze samenstelling. Door al deze ingewikkelde processen beter te begrijpen willen ze beter kunnen voorspellen hoe de ziekte bij een patiënt zal verlopen en welke medicijnen iedere patiënt nodig heeft.

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in